Čak i ako ne volite trešnje u raznim savijačama i lijevanim kolačima, ovaj kolač će vam prijati jer trešnje se ne peku već služe baš kao u romantičnim filmovima kao "cherry on top"!
Mini-tartovi punjeni kremom od vanilije i svježim trešnjama
Za 12 malih tartova:
90 g maslaca
3 žlice vode
1 žlica biljnog ulja
1 žlica šećera
prstohvat soli
150 g brašna
Za kremu:
310 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
¼ šalice šećera
3 žlice gustina
¼ žličice soli
4 žumanjka
Za ukrašavanje:
½ kilograma trešanja
šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pripremite 12 mini-kalupa za tart ili za muffine. U vatrostalnu posudu stavite maslac, vodu, ulje, šećer i sol. Stavite posudu u pećnicu na oko 15 minuta, dok se maslac ne rastopi, proključa i tek počne tamnjeti po rubovima. Pažljivo izvadite posudu iz pećnice i prebacite sadržaj u brašno. Brzo miješajte dok se tijesto ne sjedini i ne odvoji od stijenki posude. Stavite žlicu tijesta u kalupić i prstima ga pritisnite uz dno i rub stijenke. Ponovite postupak 12 puta. Tijesto vilicom izbodite jednom ili dva puta. Pecite 8 - 12 minuta, dok ne dobije zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite tartove da se ohlade.
Za kremu od vanilije pomiješajte zajedno šećer, gustin i sol u maloj posudi. To će spriječiti da gustin kasnije postane grudast. U velikoj vatrostalnoj zdjeli umutite žumanjke i vaniliju. Smjesu od brašna dodajte žumanjcima polako, po jednu žlicu, na kraju treba biti gusta. Staviti je na stranu. Ulijte mlijeko u posudu. Razrežite mahunu vanilije i izvadite sjemenke. Ubacite ih u mlijeko zajedno s mahunom. Stavite posudu na jaku vatru - zagrijte je dok se oko rubova ne pojave mjehurići, ne smije jako proključati. Maknite mlijeko s vatre i polako ga ulijte u smjesu od jaja, neprestano miješajući. Kad sve sljubite, vratite kremu u posudu i kuhajte je na srednje jakoj vatri. Miješajte kontinuirano i snažno dok se smjesa ne počne zgušnjavati i ne zakuha. Jednom kada se smjesa zgusne i tek počne ključati, snažno mutite (da se ne bi formirale grudice) 10 sekundi, a zatim isključite toplinu. Procijedite smjesu kroz sitno sito u posudu otpornu na toplinu. Prekrijte plastičnom folijom da spriječite formiranje kožice na površini pa ohladite u hladnjaku. Mini-tartove napunite hladnom slastičarskom kremom. Prije serviranja ukrasite trešnjama i pospite šećerom u prahu.