Važno je čime ćete započeti dan.
Birajte namirnice za doručak, najvažniji obrok u danu. Evo liste onog što bi se trebalo naći na vašem jelovniku za prvi obrok u danu.
Sok od rajčice
Ovo povrće izuzetno je bogato antioksidansom likopenom, za koji je znanstveno dokazano da smanjuje rizik od srčanih oboljenja i raka. Najbolji je domaći sok, kuhan kao zimnica, ali i kupovni donosi odgovarajuću ''dozu zdravlja''. Budući da sadrži manje šećera od gotovih voćnih sokova, manje je kaloričan – 28 kalorija u čaši soka.
Jaja
Osim visokog sadržaja bjelančevina i holina, koji su od vitalnog značaja za funkcije mozga (naročito memoriju), jaja sadrže tirozin – aminokiselinu koja omogućuje proizvodnju norepinefrina i dopamina, dvaju hormona koja poboljšavaju mentalne funkcije i održavaju energiju.
Foto: Thinkstock
Integralni kruh od kiselog tijesta
Ako obični bijeli kruh izaziva nadutost i osjećaj težine u vašem želucu, probajte ovu vrstu kruha. On se radi od kvasca koji sadrži probiotičke kulture, zbog čega se lakše probavlja. Osim toga, integralni kruh sadrži niži GI (glikemijski indeks), što će održati osjećaj sitosti do ručka.
Običan jogurt s probiotskim kulturama
Ova vrsta jogurta bogata je proteinima, kalcijem i vitaminom B2 (kao i probioticima koji održavaju optimalnu funkciju sustava za probavu). Konzumiranje običnog jogurta u jutarnjim satima ima prednost u odnosu na voćni jer ne sadrži šećer.
Bobičasti plodovi
Ne samo što ovo voće sadrži malo šećera, u njemu je i najveća količina antioksidansa kada se usporedi s ostalim voćem. Budući da su maline, jagode, borovnice, kupine i drugo voće ove vrste niskokalorične, idealan su izbor za užinu.
>>5 najčešćih pogrešaka koje radimo za doručak
>>Učili su nas jedno, sada nas uče drugo... Ovo su nova pravila za zdravu prehranu
o čemu ovi?..pa ljudi nemaju vremena doručkovati jer skupljaju plastične boce...