Ukusan i zdrav

Ovo je 9 razloga zašto biste trebali jesti krumpir

krumpir
Foto: Thinkstock
1/3
14.06.2014.
u 09:00

Nutricionisti tvrde da krumpir nije samo ukusna namirnica već ima i mnogo nutritivnih prednosti.

Baš poput vrućeg krumpira nabacuju se savjeti stručnjaka da krumpir treba izbjegavati, pa opet da ga treba jesti.

Nutricionisti tvrde da krumpir nije samo ukusna namirnica već ima i mnogo nutritivnih prednosti.

1. Obiluje vitaminom B6

Vitamin B6 pomaže reducirati količinu homocisteina u tijelu, neovisni čimbenika rizika za razvoj ateroskleroze i moždanog udara.

2. Dobar je izvor vitamina C

Gotovo svi znaju da je vitamin C važan u borbi protiv prehlada i gripe, ali taj vitamin igra važnu ulogu u zdravlju zuba, stvaranja kostiju i formiranja krvnih stanica. Pomaže i kod zacjeljivanja rana jer stvara kolagen koji pomaže u održavanju mladenačke elastičnosti kože. Štiti tijelo od toksina koji bi mogli biti povezani s rakom.

3. Sadrži vitamin D

Vitamin D ključan je za imunološki sustav i cjelokupno zdravlje, posebice tijekom zimskog razdoblja. Igra veliku ulogu kad je riječ o raspoloženju, razini energije, a pomaže i u izgradnji zdravih kostiju, čuva srce, živce, kožu i zube i te podržava rad štitnjače.

4. Sadrži željezo

Željezo ima ulogu u proizvodnji bijelih i crvenih krvnih stanica, utječe na otpornost na stres, pravilno funkcioniranje imunološkog sustava...

5. Dobar je izvor magnezija

Foto: pixabay

Ovaj mineral igra veliku ulogu u opuštanju i "bori se" protiv stresa. Neophodan je za zdravlje arterija, krvi, kostiju srca, mišića i živčanog sustava

6. Sadrži kalij

Kalij je bitan elektrolit koji pomaže regulirati rad srca i živčane signale. Poput drugih elektrolita, obavlja nekoliko bitnih funkcija, a od njih su i funkcija opuštanja kontrakcije mišića, smanjenje oteklina, štiti i "kontrolira" aktivnost bubrega.

7. Prirodni zaslađivač

Prirodni šećer koji sadrži polagano se otpušta u krvotok čime se osigurava uravnotežen i redovit izvor energije.

8. Obiluje karotenoidima

Krumpir je bogat karotenoidima, poput ß-karotena, a oni pomažu u očuvanju vida i potiču imunološki sustav. Smanjuju rizik od raka i štite od starenja. Istraživanje na više od 125 tisuća ljudi pokazalo je da osobe koje u svojoj prehrani imaju namirnice bogate karotenoidima imaju 30 posto manje rizika da obole od raka pluća.

9. Možete ga pripremati na mnoštvo načina

Kuhani, pečeni, na žaru, pire, punjeni...Postoji cijelo mnoštvo načina na koji možete pripremiti ovu namirnicu.

Foto: pixabay

>>7 razloga zašto biste krastvace trebali jesti svaki dan

>>Ovo su supernamirnice koje pomažu u borbi protiv raka, lošeg kolesterola, srčanih oboljenja...

Komentara 5

FA
Fake
14:47 14.06.2014.

Krumpir na bilo koji način,mljac.

DU
Deleted user
11:33 14.06.2014.

Ima i deseti razlog - cijena !

M3
Miške 3
15:24 14.06.2014.

I Van Gog je na jednoj svojoj slici to oslikao ( prevedeno= oni koji jedu krumpir), na slici su izgladnjeli, jadni bogci. Za gospodu je meso i to od divljači ( u vlastitom gateru a la Todorić).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?