Jeste li se ikad zapitali kako napraviti nutritivno bogat obrok za malo novaca? Iako nam se to može činiti neizvedivo s obzirom na cijene koje gotovo svakodnevno rastu, a primanja ostaju ista ili manja, ipak se može skuhati dobar obrok, a da se ne potroši pravo malo bogatstvo.
Iako u ovo zimsko doba cijene povrća dosežu cijene mesa, ipak se mogu naći zdrave, a jeftine namirnice s kojima ćete lako napraviti obrok za četveročlanu obitelj i ostati unutar budžeta od 50 kuna.
Kupus
Kupus je vrlo izdašna namirnica i nezamjenjiva u zimskim mjesecima. Svježi kupus sadrži 3-50 mg C vitamina, a cijena mu rijetko prelazi pet kuna po kilogramu. Svježi kupus možete pripremiti na više načina.
Kupus sa suhim mesom
Kupus operite i bacite vanjske listove. Izrežite na trakice i pirjajte na luku s malo ulja i komadima slanine. Dodajte sol papar ,vegetu po želji, peršin i češnjak,mljevenu papriku i koncentrat rajčice. Miješajte dok kupus ne pusti svoju tekućinu. Možete dodati i nekoliko nasjeckanih krumpira. Uz ovako pripremljen kupus odlično će "sjesti" suho meso čija je cijena otprilike oko 30-ak kuna po kilogramu.
Zapečeni kupus s mesnim okruglicama
Pirjani kupus kao i u prethodnom receptu, možete zapeći u pećnici s okruglicama od mljevenog mesa. Kupus stavite u vatrostalnu zdjelu, zalijte temeljecem ili vodom. Posložite mesne okruglice i stavite peći. Jednom okrenite okruglice da se ispeku i s donje strane. Možete poslužiti uz pire ili restani krumpir.
Kupus u varivu
U loncu pirjajte luk, dodajte mrkvu na kolutiće, kupus koji ste narezali na trakice i oko pola kilograma mesa po želji te pirjajte uz stalno podlijevanje vodom. Začinite po ukusu. Dodajte krumpir i kuhajte dok ne omekša.
Grah
Iako je grah skuplji nego ikada prije, i dalje je jedna od jako zdravih namirnica koja se tradicionalno priprema u hladnim zimskim mjesecima. S jednim kilogramom graha možete napraviti puni lonac, a po želji možete dodati kiselu repu, ribani kiseli kupus, makarone, kobasice ili suho meso.
Zapečeni grah
Grah na ovakav način možete jednostavno i brzo pripremiti. Poslužite se grahom iz konzerve. Na vrućem ulju pirjajte luk. Dodajte kuhano suho meso po želji, posolite i popržite. Zatim dodajte i crvenu mljevenu papriku, lovorov list, sok od rajčice, sitno sjeckani ili zgnječeni češnjak i žlicu brašna. Dobro promiješajte i dodajte grah. Dolijte malo vode i pustite da proključa. Zatim sve prebacite u vatrostalnu zdjelu i pecite oko 25 minuta.
Tjestenina
Tjesteninu možete pripremati na mnoštvo načina. Ako ste u prilici napravite sami svoju tjesteninu uz dodatke špinata, mrkve i neke druge kombinacije, a možete je preliti umakom od rajčice, tune, bosiljka, zamiješati s jajima i slaninom ili pak zapeći u pećnici sa sirom i vrhnjem.
Žganci ili kukuruzna krupica
Žgance uvijek možete pripremiti kao prilog jelima, zdravi su i izdašni, a možete ih spremiti kao glavno jelo. Zapržite luk, posebno ukuhajte žgance s malo ribanog parmezana i maslaca. Možete dodati i komadiće slanine koju ste popržili s lukom ili kolutiće kobasice. Gotove žgance stavite u posudu za serviranje, prelijte prženim lukom i poslužite uz kiselo vrhnje.
Razljevača
Iako poznata po mnogim nazivima, razljevaču gotovo svatko zna pripremiti i često se nađe na stolu. Narezani ili naribani krumpir, koji ste začinili po želji, umiješajte u prethodno pripremljenu smjesu od jaja, brašna i vode i po želji vrhnja. Smjesa mora biti gušća od smjese za palačinke. Nasjeckajte luk i dodajte smjesi u koju ste ubacili krumpir i začine. Sve izlijte u namašćen lim za pečenje i pecite oko 40 minuta dok ne porumeni. Poslužite narezano na kocke uz jogurt, kiselo mlijeko ili kiselo vrhnje.
Piletina u umaku sa žličnjacima
Piletinu rasijecite na komade, začinite i pirjajte na luku dok ne porumeni. Zatim zalijte vodom ili temeljcem, dodajte mrkvu, posolite i popaprite po želji i kuhajte dok meso ne omekša. Posebno skuhajte žličnjake od griza i jaja, i dodajte ih kao prilog piletini u umaku.
>>Ovih 10 namirnica nikako ne smijete jesti prije odlaska u krevet
>>Laganija i zdravija verzija – Isprobajte lazanje bez tjestenine