Za bakalar možemo reći da je riba sjevernih mora, osnova je nacionalnih jela Portugala, riba u kojoj se uživa od davnina, a čini se i kao nezaobilazan odabir za naš blagdanski jelovnik. Bakalar povezujemo s Badnjakom, tradicijom i višednevnim pripremama jer ovim se jelima pristupa s poštovanjem. Jela od bakalara posebna su, ukusna, mirisna, na žlicu, na komadu kruha, jela koja se planiraju i kojima se baš veselimo. Uživamo tako u svježem bakalaru, zamrznutom i sušenom koji je u našim krajevima najčešći odabir, te se namakanjem priprema za jelo. Od različitih vrsta bakalara, atlantske, pacifičke i grendlanske, posebno je na cijeni norveški bakalar, onaj sa sjevera Europe gdje su i metode sušenja vrlo zanimljive.
Dobro je znati da pri odabiru treba birati veće komade ribe jer sadrže i više mesa, te da unaprijed znate koliko vam je potrebno suhoga bakalara za vaše jelo. U bakalaru možemo uživati na brojne načine, od klasičnog i omiljenog bakalara na bijelo, bakalaru na žlicu, zapečenom s krumpirom i povrćem u pećnici, ali i u bakalaru s tjesteninom, zelenim začinskim biljem, s gljivama, zapečenom s limunima ili rajčicama... Također, bakalar je idealna riba za pripremu popularnih tacosa, malih smotuljaka sa zapečenom slaninom, zalogaja s maslinama i rajčicama, palentom, na azijski – ovisno o tome što volite i koliko ste spremni tradicionalni odabir zamijeniti s novim formama ove izuzetno zdrave ribe.
Samo 80 kalorija!
Za pripremu jela s bakalarom potrebno je nešto strpljenja, kvalitetne namirnice kao što su maslinovo ulje, krumpir, rajčica, ali prije svega i dobra riba. Zato je korisna informacija da je na našem tržištu pravi sušeni bakalar označen obaveznim suhim žigom i istaknutim latinskim nazivom Gadus morhua, a ako toga znaka nema, riba nije bakalar već srodnik. Bogat je kalcijem, jodom i željezom, s vrlo malo masti i ugljikohidrata, te u 100 grama bakalara samo je 80-ak kalorija. Naš su odabir ukusna jela u kojima možete jednako uživati za blagdane ali i u svakodnevnim obrocima. Koristite filete, svježu ribu, ali i suhi bakalar jer posvećenost je ono što ova riba treba i voli. Najbolja nagrada je vrhunski obrok poslužen tako da se dijeli i da se u njemu uživa. Kao stvoreno za blagdane!
Savjetima do savršenoga bakalara na bijelo:
- pravi bakalar koji treba intenzivno mirisati i biti potpuno suh natucite tupom stranom sjekire ili batom - uronite ga u posudu s vodom tako da cijeli pliva u njoj i ostavite ga preko noći da omekša
- premjestite ga u veći lonac u kojem ćete ga kuhati. Ako ste u stisci s vremenom ili ne želite da vam se kućom širi miris kuhane ribe, upotrijebite ekspres-lonac
- neka kuha dok se ne raskuha, poslije ćete ga lakše obrađivati. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti i veličini bakalara te načinu sušenja
- pažljivo ga očistite tako da ne ostane nijedna koščica, a maknite i veće komade kože ako radite na bijelo da se ne vide u kremastoj smjesi
- ovako očišćen bakalar usitnite i tucite u mužaru dodajući češnjak i maslinovo ulje, sve dok ne dobijete jednoličnu smjesu
Testirali smo gastronomsku ponudu zagrebačkog Adventa
jebo vas bakalar fujjjjj bljuvat cu