Božićni panj je jedan od najpoznatijih božićnih kolača. Popularan je diljem svijeta u raznim varijantama, od potpuno čokoladnih do kombinacije egzotičnih okusa i ukrasa. Ipak, najbitniji dio izrade kolača je ukrašavanje kako bi izgledom podsjećao na pravi panj ili komad drveta.
SASTOJCI:
Biskvit
100 g brašna
5 jaja
140 g šećera
10 g meda
1 štapić vanilije
prstohvat soli
Nadjev
300 g slatkog vrhnja
300 g čokolade
Dekoracija
250 g tamne čokolade
PRIPREMA:
Odvojiti žumanje i bjelanjke, pomiješati žumanjke s 90 grama šećera, medom, sjemenkama vanilije te mikserom izraditi smjesu, i to oko deset minuta, dok ne udvostruči volumen. Bjelanjke izmiksati s ostatkom šećera te dok nastane snijeg, ubaciti ga u posudu s žumanjcima. Postepeno dodavati brašno, a kad se sve sjedini, rasporediti smjesu u namašćeni pleh. Zagladiti lopaticom kako bi za svih strana bila ravnomjerna debljina. Peći u pećnici na 180 stupnjeva petnaestak minuta. Kad se biskvit zažuti, izvaditi ga iz pećnice, posuti šećerom u prahu, preokrenuti na papir za pečenje ili čistu krpu i zarolati te pustiti da se hladi. Fila se radi tako da se zagrije vrhnje do vrenja te se prelije preko nasjeckane čokolade. Miješati dok se čokolada ne otopi, a potom staviti u hladnjak da se ohladi, nakon čega izraditi mikserom u kremu, potrebno je od deset do 15 minuta. Kad se biskvit ohladio, odrolati ga te ga namazati s 2/3 kreme, zarolati natrag, zamotati u krpu ili foliju te staviti u hladnjak na sat vremena da se “stisne”. Nakon sat vremena ohlađenu roladu premazati preostalom kremom i vilicom prijeći preko čokoladne kreme da se dobije izgled kore drveta. Po kolaču se može staviti i dekoracija od tamne čokolade – potrebno je otopiti je na pari, uliti u lim za pečenje te na tanko razmazati. Kad se stvrdne, čokoladu ostrugati nožem i komadićima posuti panj.
Sadržaj omogućio HTZ