TRADICONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Dalmatinski japrak od raštike

Dalmatinski japrak od raštike
Foto: Zoran Grizelj/Pixsell
29.11.2019.
u 17:07

Ukusna raštika idealna je namirnica za svako godišnje doba

Ovo tradicionalno jelo naših južnih krajeva je odlična alternativa popularnoj sarmi. Raštika sadrži velike količine beta-karotena te luteina, važnih za dobar vid. Također Obiluje i vitaminima B, C, E i K te omega-3 masnim kiselinama. Bogata je hranjivim tvarima i niskokalorična, idealna namirnica za zdravu prehranu.

SASTOJCI:
1 kg raštike
70 dag mljevenog mesa (juneći ili teleći but)
15 dag riže
1-2 glavice luka
4 dl kiselog mlijeka
juha/voda
rajčica
ulje
sol, papar

PRIPREMA:
Mljeveno meso pomiješajte s rižom, isjeckanim lukom, solju i paprom dok se sastojci ne sjedine. U kipućoj posoljenoj vodi blanširajte listove raštike, tek minutu-dvije, te potom zelenje stavite u hladnu vodu i ocijedite. Listove punite smjesom, kao kad pravite sarme – stavite kuglicu na dno i zarolajte te krajeve savijte prema unutra. Smotuljcima napunite lonac, zalijte vodom ili još bolje juhom koju smo prethodno skuhali od kostiju. Narežite rajčicu na sitne kockice te dodajte u lonac. Kuhajte sat, sat i pol i povremeno dodajte vode, kako ona hlapi.

Sadržaj omogućuje HTZ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije