TRADICONALNI DOMAĆI RECEPTI

Ovog adventa probajte: Hladetina

Hladetina
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
29.11.2019.
u 17:14

Tradicionalno jelo koje su obožavali naši bake i djedovi

Hladetina je jedan od omiljenih tradiconalnih recepata koji je prijašnjih godina počeo gubiti na popularnosti, međutim vraća se na velika vrata, i to kao specijalitet iz starih vremena. Uz odojak na Novu Godinu, ovo jelo je krasilo mnoge hladne balkone i frižidere za božićne blagdane.

SASTOJCI:
1 kg svinjskih nogica
1 luk
200 g korijena celera
100 g korijena peršina
nekoliko zrna papra
300 g kuhane vratine
3 mrkve
2-3 lovora
sol
začini po želji
2 tvrdo kuhana jaja

PRIPREMA:
Jelo koje se počelo pripremati zato da se životinjski ostaci ne bi bacali, a meso se, u vrijeme kad nije bilo hladnjaka, skladištilo da se ne pokvari, s vremenom je postalo specijalitet, koji ili volite ili ne volite. Gotovo da nema između. Recepti su različiti, no tehnika izrade je svuda ista – nogice, uši, repovi, hrskavice i ostali dijelovi dugo se kuhaju s povrćem, a kad se smjesa ohladi, dobije se želatinasta masa, iz koje se prvo izbace kosti i korjenasto povrće te se, kad se ohladi, reže na kriške. U želatinu neki ubace i tvrdo kuhana jaja. Evo jednog primjera kako pripremiti hladetinu – nogice je potrebno dan prije namočiti te staviti kuhati u hladnu vodu. Kada prokuha, dodaju se začini te se sve skupa kuha nekoliko sati. Sat vremena prije kraja ubacite vratinu narezanu na kockice i usitnjeno korjenasto povrće. Nakon što je gotovo, odvojite meso od kosti nogica te ga zajedno s vratinom koja se kuhala u reduciranoj juhi stavite u kalup. Zalijte reduciranom juhom iz koje smo izvadili povrće i dodajte prethodno pripremljeno tvrdo kuhano jaje narezano na kriške. Možete ubaciti i peršin, dodati crvenu papriku ili sitno narezan češnjak, a jedna od opcija kod serviranja jest i žličica hrena. Dok se juha hladi, višak masnoće treba odstraniti tako da se žlicom pokupi s vrha.

Sadržaj omogućio HTZ

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije