recept chefice ane grgić tomić

Panna Cotta od jogurta, sladoled od komorača, crumble od limuna i pinjola, prah od kopra

Ana Grgić
25.09.2023.
u 07:00

Talijanski specijalitet u prijevodu znači ‘’kuhano vrhnje’’ i dosta je sličan pudingu. Ovim desertom izmamit ćete osmijeh na lice ukućana

Panna cotta je izvorni talijanski specijalitet koji u prijevodu znači "kuhano vrhnje", a dosta je slična pudingu. Nema jednostavnijeg deserta, a u ovo doba to je dobitna kombinacija kojom ćete zasladiti svoje ukućane i zasigurno izmamiti osmijeh na lice.

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 200 g jogurta
  • 120 g šećera
  •  5 g želatine u listićima

Upravo je želatina ono što panna cotti daje određenu čvrstoću i strukturu. U manjoj posudi obavezno potopiti želatinu u hladnu vodu 10 minuta dok ne nabubri. U zaseban lonac ulijte vrhnje, jogurt i šećer te obavezno promiješati pjenjačom 15 minuta i pustite da zavre. Kada smjesa zakipi u vrnje dodajte otopljenu želatinu i lijevajte smjesu u pripremljene silikonske kalupe po želji.

Foto: Ana Grgić

Foto: Ana Grgić

Sladoled od komorača

  • 4 žumanjka
  • 180 g šećera
  • 1 veći komorač
  •  50 g maslaca
  •  375 ml slatkog vrhnja + 400 ml slatkog vrhnja istučenog u šlag
  • Vanilin šećer

Komorač obavezno operite hladnom vodom te izrežite na što ravnomjernije ploškice. U tavu stavite maslac, pustite da se otopi i dodajte komorač. Komorač je potrebno pirjati dok sasvim ne omekša i pretvori se u kašastu smjesu. Žumanjke, šećer, vanilin šećer, slatko vrhnje kuhajte na pari otprilike desetak minuta. Kada primijetite da se smjesa zgusnula te postala svjetla i pjenasta možete dodati komorač. Slobodno kuhajte još minutu, a zatim smjesu malo prohladite i dodajte tučeno vrhnje. Na samom kraju smjesu zamrznite u hladnjaku.

Crumble od limuna i Pinjola

  •  120 g maslaca sobne temperature
  • 120 g šećera u prahu
  • 120 g brašna
  • 100 g Pinjola
  • 50 g badema
  • Limun korica
  • Sok jednog limuna

Sve sastojke stavite u zdjelu i zajedno pomiješajte dok ne dobijete homogenu masu. Stavite je na papir za pečenje. Pecite 15 minuta na 170 stupnjeva. Potpuno ohladite i sameljite u blenderu.

Marmelada od komorača

  • 2 komorača
  • 1 limun
  • Mahuna vanilije
  • 4 komada zvjezdastog anisa
  • 230 g šećera

Koru limuna debelo skinite nožem, narežite na sitne kockice, a komorač također narežite na ploške te ga usitnite na kockice. U lonac za kuhanje stavite komorač, jednako kao i limunovu koru i sve ostale sastojke. Kuhajte otprilike 20 minuta.

Komentar chefice Ane Grgić: Ovaj fantastični desert je odličan izbor ukoliko želite osvježiti nepce glatkom kremom od jogurta uz aromatični sladoled od komorača. Osim toga, panna cotta je idealan desert za kraj važne večere ili većeg obiteljskog ručka. Iako je sama priprema ovog recepta vrlo kratka i jednostavna, ipak predlažem da se pripremi barem pet sati prije konzumacije kako bi se na vrijeme stisnula u kalupu. Najpoželjnije je da se ohladi noć prije u hladnjaku. Uživajte polako i pustite da se panna cotta topi u vašim ustima!

Serviranje: Ovaj desert uvijek možete servirati na običnom tanjuru, ali i u lijepim keramičkim posudicama te manjim staklenim ili plastičnim čašicama. Panna cottu obavezno poslužite hladnu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije