Panna cotta je izvorni talijanski specijalitet koji u prijevodu znači "kuhano vrhnje", a dosta je slična pudingu. Nema jednostavnijeg deserta, a u ovo doba to je dobitna kombinacija kojom ćete zasladiti svoje ukućane i zasigurno izmamiti osmijeh na lice.
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 200 g jogurta
- 120 g šećera
- 5 g želatine u listićima
Upravo je želatina ono što panna cotti daje određenu čvrstoću i strukturu. U manjoj posudi obavezno potopiti želatinu u hladnu vodu 10 minuta dok ne nabubri. U zaseban lonac ulijte vrhnje, jogurt i šećer te obavezno promiješati pjenjačom 15 minuta i pustite da zavre. Kada smjesa zakipi u vrnje dodajte otopljenu želatinu i lijevajte smjesu u pripremljene silikonske kalupe po želji.
Sladoled od komorača
- 4 žumanjka
- 180 g šećera
- 1 veći komorač
- 50 g maslaca
- 375 ml slatkog vrhnja + 400 ml slatkog vrhnja istučenog u šlag
- Vanilin šećer
Komorač obavezno operite hladnom vodom te izrežite na što ravnomjernije ploškice. U tavu stavite maslac, pustite da se otopi i dodajte komorač. Komorač je potrebno pirjati dok sasvim ne omekša i pretvori se u kašastu smjesu. Žumanjke, šećer, vanilin šećer, slatko vrhnje kuhajte na pari otprilike desetak minuta. Kada primijetite da se smjesa zgusnula te postala svjetla i pjenasta možete dodati komorač. Slobodno kuhajte još minutu, a zatim smjesu malo prohladite i dodajte tučeno vrhnje. Na samom kraju smjesu zamrznite u hladnjaku.
Crumble od limuna i Pinjola
- 120 g maslaca sobne temperature
- 120 g šećera u prahu
- 120 g brašna
- 100 g Pinjola
- 50 g badema
- Limun korica
- Sok jednog limuna
Sve sastojke stavite u zdjelu i zajedno pomiješajte dok ne dobijete homogenu masu. Stavite je na papir za pečenje. Pecite 15 minuta na 170 stupnjeva. Potpuno ohladite i sameljite u blenderu.
Marmelada od komorača
- 2 komorača
- 1 limun
- Mahuna vanilije
- 4 komada zvjezdastog anisa
- 230 g šećera
Koru limuna debelo skinite nožem, narežite na sitne kockice, a komorač također narežite na ploške te ga usitnite na kockice. U lonac za kuhanje stavite komorač, jednako kao i limunovu koru i sve ostale sastojke. Kuhajte otprilike 20 minuta.
Komentar chefice Ane Grgić: Ovaj fantastični desert je odličan izbor ukoliko želite osvježiti nepce glatkom kremom od jogurta uz aromatični sladoled od komorača. Osim toga, panna cotta je idealan desert za kraj važne večere ili većeg obiteljskog ručka. Iako je sama priprema ovog recepta vrlo kratka i jednostavna, ipak predlažem da se pripremi barem pet sati prije konzumacije kako bi se na vrijeme stisnula u kalupu. Najpoželjnije je da se ohladi noć prije u hladnjaku. Uživajte polako i pustite da se panna cotta topi u vašim ustima!
Serviranje: Ovaj desert uvijek možete servirati na običnom tanjuru, ali i u lijepim keramičkim posudicama te manjim staklenim ili plastičnim čašicama. Panna cottu obavezno poslužite hladnu.