Najbolji je sommelier na svijetu

Paolo Basso: I u svijetu vina žene dobivaju sve veću ulogu i svoj prostor

paolo basso
Foto: Privatni album
27.07.2015.
u 21:50

Naslov najboljeg nosi i odgovornost, a ja sam se usmjerio na prenošenje vrijednosti struke i ljubavi prema vinu

Paolo Basso, Talijan sa švicarskom adresom, čovjek je pred kojim će se nakloniti svi vinski znalci. Jedini među sommelierima ima dvije najveće titule, višestruku tituli najboljeg europskog sommeliera i titulu najboljeg sommeliera svijeta, koju je osvojio 2013. Biti polaznik Master classa, na kojem vodi kroz svijet vina, jedinstveno je iskustvo i čast. Pogotovo kada ocjenjuje najbolje što Istra daje, mlade, odležane malvazije.

Razumljiv i laicima

Unatoč svjetskoj slavi, Paolo Basso je vrlo ugodan sugovornik, čovjek koji će i vinskim početnicima s puno strpljenja objasniti sve detalje kušanja, opisati vino jezikom razumljivim laicima. Titulu najboljeg svjetskog sommeliera osvojio je u Tokiju, pred 4500 ljudi koji su pratili finale.

– Bio je to najuzbudljiviji trenutak u mojoj karijeri. Velika radost i zadovoljstvo jer sam uložio godine učenja. Danas mogu reći da pruža zadovoljstvo, ali nosi i odgovornost. Usmjerio sam se na prenošenje vrijednosti struke i ljubavi prema vinu – kazao je Paolo Basso za Večernji list.

– Za takvo natjecanje valja marljivo učiti, iskoristiti svaku priliku za kušanje vina, posjećivati vinarije, razgovarati s uzgajivačima grožđa te obraditi sve te informacije temeljito i odlučno. Tu su i praktični testovi te degustacije vina i destilata. Prije Svjetskog prvenstva pripremao sam dvije godine degustirajući svaki dan 12 destilata naslijepo, koristeći se crnim čašama. One ne dopuštaju da vidite boju destilata, koja je značajan element degustacije, što čini vježbu težom - objašnjava. Paolo Basso još je kao dijete hodao uz nogu djedu po vinskim podrumima.

– Berba je bila posebna radost za mene, ali bulo je i puno posla. Veselio sam se svemu što je imalo veze s vinom, pa sam tako i upisao enologiju na fakultetu. Pohađao sam tečajeve za sommeliera, a pružila mi se i velika prilika raditi u jednom restoranu u Ženevi okrunjenom zvjezdicama, u to vrijeme imao je čak tri najbolja sommeliera Švicarske. Tako sam i susreo jednog od gostiju, koji je 80-ih godina poznavao i cijenio velika francuska i talijanska vina. Omogućio nam je kušanje tih nektara i pričao o podrijetlu vina. Fasciniran njegovim znanjem, odlučio sam se usavršavati i našao sam se u svijetu somelijerstva – kaže P. Basso i priznaje da ovaj poziv mijenja mnoge životne navike.

– Somelijerstvo je strast koja oduzima slobodno vrijeme. Sjećam se da sam mnoge praznike proveo sa ženom posjećujući vinarije i vinograde i bio oduševljen samo što sam imao priliku posjetiti osobno ta povijesna mjesta. No, to obogaćuje čovjeka i stoga ne možemo govoriti o odricanju – objašnjava najbolji sommelier svijeta. Somelijerstvo je više od poziva ili posla, dodaje, to nisu samo vrhunski poznavatelji vina. Ma koliko dobri bili u tome, neće se za vas otimati poslodavci.

– Biti dobar sommelier podrazumijeva i dobro upravljanje prodajom vina u restoranu. Ukratko, sommelier mora biti malo više menadžer. Jedino vještina prodaje, upravljanja, komunikacije i stjecanja lojalnosti gostiju mogu motivirati restorane i hotele na stvaranje radnih mjesta za sommeliere – kazuje naš sugovornik. A na pitanje jesu li bolji sommelieri muškarci, zagonetno se smješka.

Na drugom mjestu

– Na listi nagrađenih trenutačno su muškarci. Ali žene dolaze na scenu. Kad sam postao svjetski prvak, na drugom je mjestu bila žena. Čak i u vinogradima i podrumima sve je više žena. Rekao bih da i u svijetu vina žene dobivaju svoj prostor.

Paolo Basso danas živi u Švicarskoj. Pitanje koje se neizostavno nameće jest kako spaja i pomiruje talijanski temperament sa švicarskom odmjerenošću.

– Više od temperamenta, mislim da moja ličnost odražava talijansku kreativnost i sposobnost brzog prilagođavanja situaciji i pronalaženja najboljeg rješenja, čak i u kritičnim trenucima. Što se tiče švicarske staloženosti, jako mi sviđa, omogućuje da izrazite svoje mišljenje osobi s kojom razgovarate na miran i spokojan način. S obzirom na to da sam mirna osoba, sviđa mi se ta osobina – smije se i diplomatski odgovora zatečen pitanjem. Basso i njegova obitelj i sami proizvode vino, Il Rosso di Chiara. To je onaj tradicionalni Talijan u njemu koji ne može bez zemlje i loze.

– To je bio san koji sam mogao ostvariti nakon Svjetskog prvenstva 2013. Posvetio sam ga svojoj kćeri Chiari, koja ima crvenu kosu. Odatle potječe ime vina – crveno – ponosno će signor Basso. Kušao je, kaže, i hrvatska vina, naši vinari prepuni su potencijala za proizvodnju zaista vrhunskih vina.

– Klima je povoljna, a dodatno, na nekim lokacijama, zemljište i blizina mora predstavljaju učinkovit marketinški element.

>>Paolo Basso, iz prve ruke o malvazijama i teranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije