Ako ste među onima koji trenutačno u daleke destinacije putuju samo okusima, ovaj klasik francuskog slastičarstva idealan je za vas. Desert je početkom 20-ih godina prošloga stoljeća osmišljen za sudionike biciklističke utrke i svojim je oblikom trebao asocirati na kotač. Ubrzo je postao globalno popularan zbog svoje prozračnosti, kremastosti i jedinstvenog izgleda. U Paris-Brest kremu po želji dodajte komadiće svježe jagode, maline ili trešnje kako biste dobili boju i svjež okus, predlaže Ana Grgić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.
Paris-Brest punjen kremom od lješnjaka i vanilije
Tijesto:
75 g vode
75 g mlijeka
75 g maslaca
3 g soli
5 g šećera
100 g brašna
3 jaja
šećer u prahu
listići badema
Priprema:
Vodu, mlijeko, maslac, šećer i sol promiješajte i zagrijte dok smjesa ne proključa. Zatim postupno dodajte brašno i pjenjačom brzo miješajte kako se smjesa ne bi zalijepila za površinu lonca. Smjesu prebacite u drugu zdjelu i laganim miješanjem polagano hladite smjesu. Jaja zamutite vilicom te ih postupno dodajte u smjesu. Ohlađenu smjesu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim metalnim nastavkom i na papiru za pečenje napravite krugove promjera 10 cm. Krugove posipajte listićima badema i pecite oko 25 minuta na 200 °C. Ohladite tijesto, prerežite ga po sredini i napunite slastičarskom kremom.
Krema od vanilije i lješnjaka:
5 dl mlijeka
1/2 štapića vanilije
5 žumanjaka
125 g šećera
25 g glatkog brašna
25 g kukuruznog brašna
100 g lješnjaka
Priprema:
Lagano ugrijete mlijeko i zrnca iz mahune vanilije. Od žumanjaka, šećera, glatkog i kukuruznog brašna pjenjačom napravite kompaktnu smjesu bez grudica. U zavrelo mlijeko ulijte smjesu od žumanjaka i brašna. Mješavinu zatim vratite na laganu vatru. Tucite je neprekidno sve dok ne proključa i postane gusta. Ostavite je da ključa 1 minutu, miješajući bez prestanka. Prelijte je u veliku zdjelu ili plitku posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite je po strani da se ohladi. Prije nego što ćete je poslužiti, tucite da postane glatka i dodajte sitno nasjeckane lješnjake. Kremu stavite u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim metalnim nastavkom i napunite tijesto. Kolač pospite šećerom u prahu i poslužite uz svježe voće.
Foto: Esplanade Zagreb Hotel