Gurmani, pozor! Pred vama je novi broj magazina "Slano&Slatko". Ljeto još traje, a mi vam na stotinu stranica donosimo prave ljetne gurmanske teme. Slikom i pričom vodimo vas na tržnicu u kupNJu ribe, rakova i školjki, savjetujemo vas kako ih odabrati, očistiti i pripremiti.
Mladi chef Danijel Milanović u rovinjskom Kantinonu odao nam je tajnu pripreme tradicionalnih jela od ribe – od savora do sjajnog variva od sipe, graška i boba. Kako bi ostali u duhu tradicionalne kuhinje otvorili smo dosier o tjestenini. O ovoj nježnoj i neizbježnoj kraljici mediteranske kuhinje moglo bi se pisati u nastavcima, no mi smo se potrudili otkriti vam nepoznate priče o pašti, objasniti zašto se i kako te čime ona boji, zašto svaka pašta ima svog ljubavnika...
– Sve što vidite na meni dugujem špagetima, rekla je svojevremeno kultna talijanska glumica, diva Sofia Loren potvrdivši kao ne prođe dan, a da se na njezinu stolu ne nađe barem jedan tanjur pašte. A što bolje paše uz tjesteninu od ribe, rakova, školjki i... dakako rajčice.
Ona je zvijezda mjeseca u novom broju vašeg omiljenog magazina "Slano&Slatko". Zanemarili smo sivu i istražili sve nijanse crvene, od žute do nježno narančaste, koraljne, rumene i tamnocrvene, pa sve do ljubičaste i crne, rajčice. Sva lica zlatne jabuke – pommo'd oro kako je nazivaju Talijani ili jabuke ljubavi – pomme d'amour, kako joj pjevaju Francuzi, upoznajte uz savjete kako je pripremati, guliti, čuvati, sušiti, pa čak i ukuhati u marmeladu – na slatko i na ljuto. Kada smo već zašli u francuske vode, zavirili smo i na jedno posebno mjesto.
U srcu Rovinju, hotelu Adriatic smjestila se prava francuska "brasserie" gdje nas je ugostio chef Nikola Hrelja. Kako nas je razmazio delicijama i što priprema, pronađite u rubrici "Kod chefa". Ljubitelji slatkog pronaći će recepte za domaći sladoled i sorbeto, i to korak po korak. Ima ponešto i za vegetarijance i one koji tek stječu prve korake u kuhinji. Nismo zakinuli ni ovisnike o čokoladi koju smo pomiješali s bananom te one koji ne priznaju kolač bez biskvita koji smo pomiješali s domaćom marmeladom.
Putnici i istraživači uživat će u gastroputopisu kroz istočni Mediteran i otkriti svijet mezza, kufti i humusa u Libanonu. U vinskom kolumni Klaudio Jurčić otkriva koja crvena vina piti ljeti, a Marija Vukelić uživala je u plemenitim kapljicama krčke žlahtine te odabrala pet sjajnih ljetnih vina. Požutite na kioske već u petak, 14. kolovoza i nabavite novi broj magazina "Slano&Slatko" za 12 kuna u bogatom paketu uz dvobroj Večernjeg lista. Čekamo vas ondje i cijeli mjesec po cijeni od 14 kuna. Čitajte, kuhajte, uživajte i pišite nam.
Vaša, Tanja, urednica magazina "Slano&Slatko"
Sofia ima pravo,pašta daje energiju i ljepotu, jer djeluje kao prirodni hidratant za kožu..nema ništa bolje od tjestenine s plodovima mora i čaše bijelog vina