'Moj mali je opasan'

Pijete li pivo s pjenom ili bez? Evo što nam stručnjak kaže na ovu temu

Instagram/Shutterstock
22.11.2019.
u 18:38

Trenutno na svijetu postoji 12 osnovnih i stotine izvedenih stilova pive, kaže nam Domagoj Jakopović Ribafish gastro bloger, voditelj i poznati ljubitelj piva.

Prošlogodišnje istraživanje Ja Trgova pokazalo je kako Hrvati zaista vole pivo. Devet od deset Hrvata konzumira pivo, za više od polovice njih lager je omiljena vrsta, ali primjetan je i napredak craft (zanatskih) pivovara čije pivo konzumira gotovo trećina ispitanih, kažu rezultati. 

Čak 87,3 posto odraslih potrošača u Hrvatskoj konzumira ovo piće, a nas je zanimalo kako se zapravo pivo treba piti - sa ili bez pjene. Pivska pjena iznimno važna ako želite osjetiti puni okus i aromu piva, kažu stručnjaci. Ona pojačava aromu jer sprječava gubitak CO2 i čuva pivo od kisika koji nepovoljno djeluje na njegov okus.

- Neka se piva piju sa, neka bez pjene, neka na temperaturama od 4, neka na 14 stupnjeva. Tema je jako stručna i opsežna i nadmašuje dane kad smo piva poznavali kao svijetla, tamna i rezana - kaže nam Ribafish. 

Svako pivo ima jedinstvenu pjenu, odnosno "glavu" kako se to još među znalcima kaže. Pšenična piva će proizvoditi veće i dugotrajnije glave od ječmenih. Također, poznato je pravilo  - što veći postotak alkohola, to manje pjene.

- Pjena je sastavni dio piva u većem ili manjem omjeru, trajanju odležavanja, vrsti namirnica i načinu točenja. 

Neki vole pivo bez pjene (kao opasni mali iz popularna pjesme Tajči). Kako biste natočili pivo u čašu bez pjene, samo nagnite čašu... Ali postoji kvaka. Pivski sommelier Max Bakker objasnio je za Business Insider kako naginjanje čaše i polagano ulijevanje piva znači kako CO2 iz piva nema kamo pobjeći. To znači da ugljični dioksid ide ravno u želudac ostavljajući vas napuhnutim, a stvari se pogoršavaju ako pijete pivo i pri tome grickate grickalice. Jer čim hrana dođe do želuca i “poremeti” tekućine, počinje ispuštanje CO2, a vi se osjećate još punije i neugodnije. Prema ovom pivskom sommelieru, najbolji način serviranja piva je nagnuti čašu i uliti pivo svom snagom, pa čak i ako ostane puno pjene.

Ribafish nam je otkrio koji je njegov idealni omjer piva i pjene u čaši. 
- Meni osobno paše centimetar pjene kod najdražeg mi stila IPA.

Na zagrebačkom Cvjetnom trgu ovaj gospodin kestenje prodaje već 47 godina:

Ključne riječi

Komentara 4

PA
paleontolog
18:58 22.11.2019.

on je strucnjak za sve?!?! pa sta ga dizete u nebesa? lik je nula, totalna nula, ko ga gura u medije toliko? i zbog cega?? dijete mu se ubilo, tragedija nad tragedijama, a nitko se ne osudi rec da je vecim dijelom sam za to kriv, nije se bavio djetetom, nego svadjama sa svojim zenama i ganjanjem tudjih, jako pametan lik... i on i dalje JA i samo JA..... i sad i mediji ON i samo ON... i uz sve to ne jos toliko iritantan da ne gledam ni spiceka na rtl-u jer iskace ribafish, ON i samo ON, uzas!

VU
Vukefendija
18:51 22.11.2019.

Zbog toga što u Hrvatskom medijskom prostoru ima mjesta za "stručnjaka za pivo bez pjene" hrvatski mediji su smijurija i dno dna

Avatar Optimyst
Optimyst
19:56 22.11.2019.

Da , ovo je reklama za pivo koja vas uvjerava da ste normalni jedino ako pijete pivo sa ili bez pjene ,nebitno .Bože sačuvaj da uopće ne pijete pivi , tko je to vidio ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije