S vrućim toplinskim valom na horizontu, ljudi diljem zemlje brisat će prašinu sa svojih roštilja spremni za ukusne večere u vrtu. Bilo da volite klasični burger i meso ili se odlučite za nešto otmjenije, toplo vrijeme ćete htjeti iskoristiti na najbolji mogući način. No pokazalo se da mnogi ljudi rade mnogo pogrešaka svaki put kad zapale roštilj. Stevie Cheape, glavni kuhar u Campbells Prime Meatu, kaže za Mirror: 'Iako se roštiljanje može činiti jednostavnim, izbjegavanje nekoliko pogrešaka može dobro iskustvo pretvoriti u izuzetno'. Evo šest Cheapeovih glavnih savjeta za roštiljanje kako biste dobili najbolju moguću hranu:
Ne zaboravite očistiti roštilj: To je jednostavno zaboraviti, ali može dovesti do toga da vam se hrana zalijepi za roštilj ili da se bakterije zalijepe za hranu od hrane koja je zadnja pečena. Još bi gori događaj bilo neharmonično miješanje okusa zbog ostataka hrane. Kako biste spriječili bilo što od ovoga, prije i nakon svake upotrebe svakako temeljito očistite svoj roštilj. Upotreba repičinog ili biljnog ulja također će pomoći da se vaša hrana ne zalijepi za rešetke.
VEZANI ČLANCI:
Što manje to bolje: Možda ima mnogo gladnih prijatelja i članova obitelji koji čekaju svoj roštilj, ali strpljenje je vrlina. Prenatrpanost roštilja može uzrokovati neravnomjerno pečenje mesa. Dovoljan prostor dovodi do boljeg protoka zraka i raspodjele topline. Pecite na roštilju u serijama umjesto odjednom za najbolje rezultate.
Roštilj nije samo za meso: Svatko voli dobar komad mesa, ali nemojte se bojati isprobati nešto novo. Povrće poput kukuruza, paprike i artičoka može se savršeno ispeći na roštilju i stvoriti izvrsnu hrskavost. Ako više volite voće, ananas, lubenicu i breskve možete peći na roštilju kako biste poboljšali njihovu slatkoću ili kao desert iznenađenja za svoje goste.
Neka se meso peče: Opet, strpljenje. Iako je teško, pokušajte se ne pretvarati da ste na 'Master Chefu' sa stalnim okretanjem i stiskanjem mesa. Prečesto okretanje dovodi do manje hrskavog mesa i ponekad neravnomjernog pečenja. Prečesto pritiskanje pljeskavica uklanja sokove i okus iz njih. Najbolje je pustiti da se meso peče nekoliko minuta sa svake strane bez ometanja, a radi sigurnosti upotrijebite termometar za meso kako biste bili sigurni da postižete željenu razinu pečenja.
VEZANI ČLANCI:
Odmorite meso: Teško je kad osjetite miris roštilja suzdržati se da ga odmah ne probate. Ali, vrijedi čekati. Meso koje se odmara dopušta sokovima da se talože i rasporede po cijelom komadu, tako da će vaša hrana biti ukusnija i mekša. Nakon pečenja pokrijte ga folijom i ostavite da odstoji 4-5 minuta prije posluživanja.
Naučite više od jednog načina roštiljanja: Izravno pečenje na roštilju je izvrsno, ali ako doista želite impresionirati svoje goste, upotrijebite neizravne tehnike pečenja na žaru. Najprije zapalite vatru u dvije zone stavljanjem ugljena na jednu stranu roštilja, a hranu na drugu. Zatim slobodno eksperimentirajte s dimom ili stavite tavu između topline i hrane. Neizravne metode izvrsne su za veće komade mesa kojima je potrebno više vremena da omekšaju. Također omogućuje sporije i kontroliranije kuhanje od uobičajenog roštiljanja.
Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!