utječe na libido

Pod stresom ste i zbog toga pati vaš seksualni život? Ovo je sastojak koji trebate pojačati u prehrani

Shutterstock
04.12.2022.
u 01:15

Stres može značajno ometati vaš seksualni život, snižavajući libido i ometajući postizanje orgazma, a može i općenito opteretiti vezu

 Zdrav seksualni život može biti jedan od najugodnijih dijelova veze i odličan način da se intimno povežete sa svojim partnerom, no ponekada smo pod prevelikim stresom što se odražava i na naš seksualni život. Psihologinja Emma Michelle Dixon otkrila je kako su točno stres i seks povezani, te što učiniti da seksualni život ne pati, piše Mind Body Green.

Stručnjaci otkrili dan i sat: Ovo je najbolje vrijeme u tjednu za seks!

1/6

Stres snižava libido i ometa postizanje orgazma, a može i općenito opteretiti vezu. Naime istraživanja su pokazala da je doživljaj stresa u negativnoj korelaciji sa seksualnom aktivnošću, i u smislu seksualnog ponašanja i zadovoljstva. U jednoj su studiji o seksu i stresu iz 2010. godine istraživači tako zaključili da je veliki stres ispitanika bio usko povezan s nižom razinom seksualne aktivnosti i zadovoljstva, te općenito sa smanjenim zadovoljstvom u vezi.

Također, nije čudno ni da nas stresne misli tijekom seksa potpuno izbace iz trenutka užitka, u koji se može biti vrlo teško vratiti. 

- Stres tjera tijelo da proizvodi kortizol koji zaustavlja lučenje hormona sreće zbog seksualnog uzbuđenja. Kad smo pod stresom tijekom seksa, previše razmišljamo o problemima umjesto da se fokusiramo na svoje tijelo, što je ključno za osjećaj zadovoljstva - rekla je psihologinja.. 

Što može pomoći?

Sastojak koji može pomoći da poboljšate svoj seksualni život je - magnezij. On je glavni čimbenik u cjelokupnom funkcioniranju tijela, a opuštanje i uživanje u dobrom seksu nije iznimka.

Uzimanje dovoljne količine magnezija jasno je povezano s fiziologijom stresa pa visoke razine stresa mogu poremetiti njegovu homeostazu u tijelu. Zanimljivo je i da su mnoga istraživanja pokazala da 44 posto populacije u svojoj prehrani ne unosi dovoljno magnezija.

- Nekoliko je studija pokazalo da je magnezij koristan za tjeskobu i da pomaže postići osjećaje smirenosti i zadovoljstva - objasnila je psihologinja. 

Dobri izvori magnezija su kaže, uz razne dodatke prehrani, i bademi, sjemenke bundeve, te celer

'Moderna baka': Prekrivena je tetovažama i piercinzima, a u zube je ugradila i - dijamante

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije