Kakvoća onoga što jedemo dijelom ovisi i o kakvoći posuđa u kojemu hranu pripremamo, ističe George Mateljan, autor bestselera “Najzdravije namirnice svijeta” koji se u svijetu smatra jednim od najobuhvatnijih i najvjerodostojnijoj priručnika o pravilnoj prehrani.
Za kuhanje na štednjaku Mateljanov su prvi izbor lonci od nehrđajućeg čelika, emajla, gusa (lijevanog željeza) i vatrostalnog stakla. To preporučuje i za pećnicu, dodajući da se pritom ne smiju zaboraviti mogući problemi s gumom i plastikom na poklopcima i ručkama takva posuđa.
Mateljan objašnjava da su staklo, željezo i emajl najpoželjniji za kuhanje zato što se sastoje od prirodnih tvari, za razliku od teflona koji sadržava umjetno proizvedene fluorougljike.
Teflon je sveprisutan kao neprianjajuća površina kojom su obložene mnoge vrste posuđa i uređaja za pripremu hrane, no Mateljan upozorava da je Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) proglasila teflon “vjerojatno karcinogenim”.
Glavni je spoj u teflonu politetrafluoretilen (PTFE) koji se može smatrati plastikom, a koji se na visokoj temperaturi razgrađuje u spojeve među kojima je toksična perfluoroktanska kiselina (PFOA).
Iako se PTFE razgrađuje na PFOA tek kad temperatura na štednjaku dosegne 240 Celzijevih stupnjeva, poznati stručnjak za prehranu smatra da ne treba riskirati, pa preporučuje da je neprianjajuće posuđe sa spojem PTFE najbolje izbjegavati. Među nepoželjnim su materijalima u pripremi hrane i plastika te aluminij.