nema zime bez zimnice

Poznate mame pripremaju zimnicu. Evo njihovih najdražih recepata

Doris Pinčić Rogoznica
Foto: Privatni album
1/4
27.09.2016.
u 10:36

I poznate dame kuhaju ajvar i džem, kisele povrće i nesebično dijele recepte

I naše poznate dame pripremaju zalihe za zimu ne bi li sačuvale fine okuse ljetnog voća i povrća. Danijela Dvornik vrsna je kuharica koja recepte nesebično dijeli na društvenim mrežama. Kada je riječ o zimnici, obožava praviti pekmeze i džemove.

– Prije početka ljeta pekmeze i džemove pripremam od marelica, jagoda ili šumskog voća, a u ovom dijelu godine to su najčešće džemovi od smokava i šljiva – otkriva Danijela koja je sklonija slatkoj zimnici.

Teško se dolazi do ekouzgoja

– Bitno je da se voće ne prekuha, da se potpuno ne raspadne. Predugom termičkom obradom namirnice gube nutritivna svojstva. Promijenila su se pravila kuhanja i više se ni voće ni povrće ne kuha satima kao što se to prije znalo raditi – kaže Danijela. Prisjeća se i da su njezina mama i baka u pripremi zimnice uvijek davale prednost voću.

– I mama i baka kuhale su većinom pekmeze i džemove, a od povrća znali smo kiseliti kupus – kaže Danijela i prisjeća se kako su ljudi nekada prvo cijelo ljeto skupljali staklenke pa onda tjedan dana kuhali i spremali zimnicu koja se jela sljedećih mjeseci. – U to se doba lako dolazilo do domaćeg voća i povrća, a ništa se nije moglo kupiti u trgovinama. Danas je situacija drukčija, teško se dolazi do ekološki uzgojenog i voća i povrća, ali zato sve možemo kupiti tijekom cijele godine – dodala je.

S nama je podijelila i omiljeni recept za džem od smokava, koji obožava koristiti u slasticama.

Još kao mala glumica Marija Borić motala se po kuhinji dok je njezina mama u jesen vrijedno pripremala voće i povrće po provjerenim receptima.

– Svake godine spremam zimnicu i ne mogu zamisliti zimu bez domaće cikle, kiselih krastavaca, ajvara i pekmeza od šljiva. Jako volim i pekmez od marelica, ali ove ih godine nije baš bilo pa sam ga preskočila – kazala je Marija.

Mariju veseli kada svoje staklenke dijeli prijateljima i susjedima. S nama je podijelila omiljeni recept, a riječ je o kiseloj cikli koju sama uzgaja.

Klinci nisu ljubitelji ajvara

Pjevačica i spisateljica Nives Celzijus svake godine s majkom i sestrom priprema ajvar.

– Svi jako volimo ajvar pa je njegova priprema tradicionalna u obitelji. Okupimo se sestra, mama i ja i cijeli proces traje dva dana – rekla je Nives koja priznaje da nije uvijek voljela taj domaći pripravak.

– Mislim da ljubav prema ajvaru dođe u kasnijim godinama. Nisam ga voljela kao mala, a sad ga sestra i ja doslovno jedemo žlicom – kaže Nives koja svoju djecu, devetogodišnju Taishu i 11-godišnjeg Leonea, ne može tako lako nagovoriti da probaju mamin specijalitet.

– Moja ga djeca kušaju, ali nisu ljubitelji zdrave hrane. Na kraju se svede na mučenje i nagovaranje da se pojede nešto zdravo. Kao i svim klincima, draža im je nezdrava hrana – rekla je. Iako kaže da je njihov recept za ajvar prilično uobičajen, dodala je da imaju svoje male preinake.

Kuhanje je zabava i hobi poznatoj glumici i voditeljici Doris Pinčić Rogoznici. 

– Kuhanje me opušta, to mi je više hobi nego obaveza. Često kuham samo da bih probala neki recept i onda, naravno, sve pojedemo i vječno se pitamo otkuda nam taj kilogram viška – kaže Doris.

Dodaje kako se u tu priču savršeno uklapa i ona o zimnici.

– Ajvar mi je inače jedna od najdražih stvari koja postoji. Jedemo ga od doručka do večere i doslovno sa svime, stoga je bilo logično da ga želim napraviti. Prošle godine prvi, a ove godine drugi, još bolji. I ove je godine moj sin sudjelovao u pripremi, što me osobito veseli – kazala je Doris.

– Želio je miješati, slagati paprike u posudu za pečenje i slično. Općenito, kad god kuham, on želi malo zaviriti, posoliti i sudjelovati na bilo koji način. Bilo bi lijepo da i on jednog dana zavoli kuhati jer hrana je meni najbolji način da se okupe ljudi koje voliš. Ljubav doista ide kroz želudac – zaključuje Doris. Dodaje kako je i ona naučila kuhati uz svoje roditelje koji su uvijek nešto pripremali, a priprema zimnice bila je neka vrsta rituala. Tako i ajvar Doris danas radi po receptu koji je naučila od mame.•

>>3 slasna recepta s rog-paprikama koje morate pripremiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije