Slano&Slatko predlaže

Ovim fantastičnim receptom oduševite svoje najmilije!

piletina
Foto: Thinkstock
28.11.2015.
u 12:00

Mali trik: Ako volite hrskavu kožicu, izmiješajte žlicu meda s malo piva i premažite ju

Sastojci za 4 osobe: 1 veće domaće pile, 700 g krumpira, 3-4 domaća nešpricana limuna, češnjak, maslinovo ulje, krupna sol, papar (po ukusu), stručak svježe kadulje ili timijan (također po ukusu)

Vrijeme pripreme: 45 min // jednostavno

Priprema:

1. Pripremite sastojke; krumpir ogulite i narežite na duguljaste osmine ili na ploške, ovisi kako to vole vaši ukućani. Limune ostavite u vodi desetak minuta, a potom dobro oribajte koru četkicom. Piletinu ne perite. Koža mora biti suha prije pripreme.

2. Škarama za meso razrežite pile uz hrbat sa svake strane kako biste odvojili kralježnicu. Ove dijelove mesa i iznutrice možete spremiti kako biste skuhali pileći temeljac za podlijevanje rižota ili tjestenine.

3. Zarežite na spoju batka i karabatka s vanjske strane kožu pa ih razdvojite od polovice pileta tako da bijelo meso ostane zasebno

4. Razrežite i odvojite batak od karabatka. Manji komadi brže će se ispeći, a piletina se neće presušiti

5. Ovako pripremljenu piletinu posolite krupnom morskom solju i paprom po ukusu. Ako ste gurmani, možete u mužaru izraditi finu smjesu soli, papra i suhog timijana pa njome začiniti meso

6. Ako imate mlade krumpire, onda ih samo dobro operite i oribajte i narežite skupa s koricom.

7. Kadulju narežite na trakice kako biste ju mogli posuti po mesu za vrijeme pečenja, a češnjak samo grubo zdrobite šakom. Ne trebate ga ni guliti, neka ostane u ljuski. Limun narežite na četvrtine.

8. Pecite piletinu u pećnici koju ste zagrijali na 180 stupnjeva 15-20 minuta, a potom dodajte limun i sve prekrijte papirom za pečenje ili folijom. Nakon 5 minuta limun će pustiti aromu pa dodajte krumpir, pospite sjeckanu kadulju i pecite otkriveno još 15-tak minuta dok piletina ne poprimi lijepu rumenu boju. Ako niste odabrali kadulju, iskoristite timijan koji je nježnije arome. Prije serviranja naribajte limunovu koricu po pečenome mesu.

Dobar tek želi vam Slano&Slatko

*Fotografija je ilustrativnog karaktera

>>Kuhajte uz Slano&Slatko: Vegetarijanski cannelloni koji se tope u ustima

>>Gastronomski dragulj cijenjen je još od antike, a uz njega se veže i priča o afrodizijačkim svojstvima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije