Ako se semifreddo potpuno smrzne, ostavite da se kratko odmrzne u hladnjaku dok malo ne omekša.
Semifreddo s malinama i pistacijama
Sastojci:
400 g malina
75 g finog šećera
3 jaja, odvojite bjelanjke i žumanjke
400 ml vrhnja za šlag
75 g pistacija, nasjeckanih
Priprema:
Stavite kalup za sladoled zapremnine 1,5 l u zamrzivač da se ohladi. Polovicu količine malina stavite u multipraktik i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Dobiveni pire od maline protisnite kroz sito iznad prazne posude, kruti dio odbacite. Stavite šećer i žumanjke u posudu za miksanje i mutite dok ne smjesa ne postane blijeda i kremasta. Prebacite smjesu u lončić i nad parom neprekidno miješajte 4-5 minuta. Dok se smjesa hladi nekoliko je puta promiješajte. Bjelanjcima dodajte prstohvat fine soli i također ih miksajte iznad pare dok ne dobijete čvrste vrhove. Posebno istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dobiveni šlag i smjesu od bjelanjaka nježno umiješajte u smjesu žumanjka i šećera da se lijepo sjedine. Izvadite kalup iz zamrzivača i dodajte pola dobivene smjese. Žlicom prelijte polovinu umaka od malina, a potom prekrijte polovinom pistacija i preostalih svježih malina. Ponovite postupak s preostalom smjesom i umakom od malina i na kraju semifreddo pospite preostalim pistacijama i svježim malinama. Zamrznite 5 sati ili preko noći. Prije posluživanja držite semifreddo na sobnoj temperaturi 15 minuta ili dok malo ne omekša. Narežite ga na lijepe komade i odmah poslužite.