Sve više ljudi pati od nekog oblika preosjetljivosti na pšenicu, odnosno gluten. S obzirom na to da je pšenica skriveni sastojak brojnih proizvoda, potreban je stalan oprez u odabiru namirnica. Uz proizvode koji imaju posebnu oznaku "gluten-free" ili "bez glutena", korisno je upoznati se s prirodnom i uravnoteženom prehranom koja omogućuje pripremu kvalitetnih i raznovrsnih obroka spravljenih sa žitaricama bez glutena te različitim vrstama mahunarki, sjemenki, orašastih plodova te povrća i voća.
Slasne recepte i obilje korisnih savjeta nudi kuharica “Bez glutena” poznate hrvatske stručnjakinje za prirodnu prehranu Jadranke Boban Pejić, u izdanju zagrebačke Planetopije. Kuharica se temelji isključivo na ekološkim i cjelovitim namirnicama, donosi pregled različitih vrsta žitarica koje ne sadrže gluten, recepte za slatke i slane doručke, užine, glavna jela, juhe, deserte te detox i hranjivi napitak, uz odlične fotografije Maje Danice Pečanić.
Jedinstvenost ove kuharice prepoznata je i u svijetu - osim što je osvojila prestižnu međunarodnu nagradu Gourmand World Cookbooks Award za najbolju hrvatsku vegetarijansku kuharicu, u jakoj svjetskoj konkurenciji uvrštena je među četiri finalista za najbolju vegetarijansku kuharicu na svijetu u 2010. godini. Proglašenje pobjednika održat će se 3. ožujka 2011. godine na otvorenju Pariškog sajma kuharica (Paris Cookbook Fair).