Ono što je Oscar u filmskom svijetu, to je Gourmand World Cookbooks Awards u gastronomskom svijetu.
Najuglednija svjetska nagrada dodjeljuje se od 1995. godine, a za tu se prestižnu nagradu bori i sve više hrvatskih knjiga o hrani i piću.
Tako je, nakon “Vinskih priča” Željka Garmaza, u finale za Gourmand World Cookbooks Awards ušla i kuharica „Bistro Apetit“ chefa Christiana Cabaliera u izdanju Profila.
Ova zbirka vrhunskih recepata popraćena je fotografijama Biljane Gaurine, a već je proglašena najboljom hrvatskom kuharicom u kategoriji profesionalnih kuharica prema ocjeni stručnog suda. Autor Christian Cabalier rođen je u Klagenfurtu 1965. gdje je i započeo karijeru. Iskustvo je stjecao u vrhunskim švicarskim restoranima i hotelima, pet je godina bio direktor i chef bečke Cantinette Antinori, a u Zagrebu je od 2006. kada je otvorio Bistro Apetit.
Sam za sebe kaže:
– Da sam bolji govornik, više bih pričao o sebi. Da imam više umjetničkih sklonosti, možda bih crtao. Ali ne mogu ni jedno ni drugo, rođen sam da kuham i oduševljavam svojim jelima. A svi koji su probali njegova jela ističu kako ona doista izgledaju kao slikarsko platno.
>>Anton Rudan kuha čuda od samoniklog bilja iz šuma
>>Gostu uvijek kuhajte kao da mu je taj dan svadbeni pir