Pečena mrkva i crveni luk? Kombinacija možda zvuči neobično, ali zapravo je jako zdrava i ukusna. Pečenjem mrkve dolazi do izražaja njena prirodna slatkoća, a još kad se prelije preljevom od naranče i octa dolazi do izuzetnog okusa koji se slaže s gotovo svim jelima, prenosi Good Housekeeping.
Sastojci koji su vam potrebni:
- Pola kilograma oguljene mrkve prepolovljene po dužini (ako je deblja razrežite ju na četvrtine)
- Dva velika nasjeckana crvena luka
- Tri žlice maslinovog ulja
- Jedna žličica sjemenki korijandera
- Prstohvat soli
- Dvije žlice sjemenka sezama
- Sto grama nasjeckanih badema
- Jedna žlica voćnog octa
- Jedna žica narančinih korica te jedna i pol žlica soka od naranče
- Listovi korijandera
Upute:
- Zagrijte pećnicu na 230⁰C. Stavite mrkvu na obrubljeni lim za pečenje, a luk na drugi lim. I mrkvu i luk pomiješajte s 1 žlicom ulja, 1/2 žličice korijandera i sjemenki kima te 1/4 žličice soli i rasporedite po limu. Pecite mrkvu na rešetki u donjoj trećini pećnice i luk na rešetki u gornjoj trećini pećnice dok gotovo ne omekša ( oko 20 minuta)
- Povrće pospite bademima i sezamom, pecite dok orasi i sjemenke ne porumene, a povrće omekša (6 do 8 minuta)
- U međuvremenu, u maloj posudi pomiješajte ocat, narančinu koricu i sok, 1/4 žličice soli i preostalu količinu ulja dok se ne sjedini. Pomiješajte povrće i poslužite preliveno preljevom i listićima korijandera.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka: