Pogačice možete poslužiti za doručak, večeru, kao međuobrok ili u bilo kojoj prilici u kojoj želite oduševiti sve prisutne.
Pogačice s koprivom
Sastojci:
1 kg krumpira
80 dkg glatkog brašna
1 svježi kvasac (42 grama)
500-600 ml mlijeka
100 ml ulja
1 čajna žličica soli
1 jušna žlica šećera
10 dkg koprive (pire), možete je zamijeniti sezonskim lisnatim biljem
25 dkg maslaca
1 cijelo jaje
Priprema:
Podgrijte mlijeko da bude mlačno pa u pola količine stavite kvasac i šećer te odložite sa strane i ostavite da se kvasac digne. Prosijte brašno u prikladnu posudu za miješanje. Napravite udubinu u brašnu, dodajte ulje, sol, pire od koprive (ili zamjenski) i mlijeko s kvascem. Zamijesite i dodajte ostatak mlijeka po potrebi da ne bude premekano. Mora biti glatko i podatno. Kada ste tijesto zamijesili, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže. Kada se tijesto digne, podijelite ga na 6 jednakih dijelova i ostavite da se dignu. Kada se dignu, razvaljajte ih te sloj po sloj premažite jednakom količinom maslaca (ne i gornji!). Slažite ih jedan na drugi, razvaljajte i preklopite par puta te stavite u hladnjak na pola sata da se odmore i tako tri puta. Nakon toga izvadite tijesto, ostavite pokriveno da se digne, razvaljajte na debljinu od 1 cm i režite u željenim oblicima. Stavite ih na lim za pečenje i opet ostavite da se dignu. Kada se dignu premažite ih jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite uz topli napitak po želji.