nova metoda

Radiovalovi kao spas oboljelima od visokog tlaka

\'Sphygmomanometer\'
Autor
Sonja Hoffman
19.01.2012.
u 09:00

Hoće li bolnice prihvatiti metodu, ne zna se, u tijeku su pregovori s HZZO-om

Hrvatski liječnici danas će se u zagrebačkom Hypo centru upoznati s novom američkom metodom liječenja rezistentnoga visokoga krvnog tlaka. Riječ je o metodi koju je razvila tvrtka Medtronic, jedan od vrhunskih proizvođača medicinske tehnologije, a zemlje su je zapadne Europe lani prihvatile.

Oporavak brz

Riječ je o metodi pomoću koje se, kažu organizatori događanja, niskim radiofrekventnim valovima utječe na simpatičke živce stijenki renalnih arterija.

– Kateter se kroz butnu arteriju uvodi u organizam sve do renalnih arterija koje se nalaze u području bubrega – pojasnila je Amadea Mladina, uime organizatora.

Kroz taj se kateter, nastavlja, uvodi mikroodašiljač koji jednom kad stigne u renalnu arteriju odašilje radiofrekvenciju.

– Istraživanja kažu da je metoda jako uspješna, a bolnice u Sloveniji prihvatile su je lani – istaknula je A. Mladina.

Iako se, kaže, još ne zna hoće li i koje će bolnice odlučiti primjenjivati spomenutu metodu, ona je dobra i za pacijente.

– Već nakon dva dana pacijenti iz bolnice mogu otići na kućnu njegu, a s obzirom na to da je riječ o minimalno invazivnom zahvatu, mala je mogućnost komplikacija – istaknula je.

Od hipertenzije u Hrvatskoj, procjenjuje se, pati 1,8 milijuna osoba, od čega 15 - 30 posto njih ima rezistentnu hipertenziju ili visoki krvni tlak kod kojeg ne djeluje uzimanje antihipertenzijskih lijekova.

Cijena nepoznata

– Takvim je pacijentima ova metoda šansa za izlječenje – pojasnila je A. Mladina.

O cijeni metode, tvrdi, još ne može otkriti ništa, kao ni to koliko će ona stajati pacijenta.

– U tijeku su pregovori s HZZO-om pa se nadamo da će, ako bolnice metodu odluče prihvatiti i liječnike poslati na edukaciju, pacijenti zahvat moći dobiti na uputnicu – otkrila je. Ovaj minimalno invazivni zahvat kolegama iz Hrvatske predstavit će renomirani nizozemski kardiolog dr. Michiel Voskuil sa Sveučilišnog medicinskog centra Utrecht i prof. dr. sc. Bojan Jelaković iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, koji će objasniti važnost zahvata za domaće pacijente.

Komentara 4

QW
qwas33333
12:25 19.01.2012.

skoči mi tlak od farmacutske industrije.

SA
sasoon
11:33 19.01.2012.

Što su više naporni s liječenjima posljedica, a ne otklanjanju uzroka. Uzrok visokog tlaka su prehrana i način života. Promjeni prehranu na zdraviju, težina će pasti, a i tlak će se vratiti u normalu. Jednostavno i besplatno...

AM
a_morte_i_rossi
13:02 19.01.2012.

uzrok visokog tlaka je monopol energenata u hrvatskoj i nemoć da konkurencija proradi i smanji cijene računa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije