Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukusna i zdrava grickalica

RECEPT DANA Bolji od onog iz dućana: Brzo i lako sami napravite zdravi čips!

shutterstock
02.07.2024.
u 09:30

Čips je moguće pripremiti od bilo koje vrste povrća, a i od krumpira se može napraviti puno zdravija verzija popularne grickalice od one koju inače konzumiramo

Gledanje nogometnih utakmica nezamislivo je bez piva i čipsa. No, sjetimo li se činjenice da samo 100 grama krumpirovog čipsa prženog u ulju, kakav najčešće nabavljamo za takve prigode, sadrži 568 kalorija, ne bi bilo loše razmisliti o zdravijoj varijanti. Srećom, popularna stranica The Spruce Eats nudi niz recepata za pripremu domaćeg niskokaloričnog čipsa.

Zdravu inačicu popularne grickalice moguće je napraviti od gotovo bilo koje vrste povrća, pa čak i od krumpira, no umjesto da se prži u dubokom ulju, za pripremu povrća preporučuje se koristiti pećnicu, dehidrator ili sve popularnije friteze na vrući zrak.

VEZANI ČLANCI: 

Kad je riječ o odabiru povrća, samo je nebo granica. Osim krumpira, za pripremu čipsa može se koristiti cikla, tikva, luk, kelj, mrkva, celer… I pojedine vrste voća pogodne su za pripremu čipsa, poput jabuke, kruške i kokosa. I voće i povrće potrebno je narezati na tanke kriške te potom peći ili sušiti, ovisno o odabranom načinu pripreme.

Povrće je moguće kombinirati i s brašnom, pri čemu je također poželjno izabrati zdraviju verziju, poput pirova ili kukuruznog brašna. Primjerice, kombinacija pirea od avokada, bademovog brašna i začina, oblikovana u tanke ploške ispečene u pećnici, slasna je i zdrava grickalica za svaku prigodu pa tako i za nogometnu utakmicu.

VEZANI ČLANCI: 

 

Samo tijesto, obogaćeno začinskim biljem i s malo maslinova ulja ili maslaca, tanko razvaljano i kratko pečeno u pećnici također je savršena grickalica. Sjajno je što nijedna od spomenutih varijanti ne zahtijeva vrhunsko kulinarsko umijeće, već je dovoljno samo malo dobre volje i kreativnosti u kuhinji.

TikTokerica pokazala super trik za brže guljenje krumpira: 'Više nema povratka na staro!'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije