Kao i u Gorskom kotaru, i u Lici su se u vrijeme posta i nemrsa pripravljala jela poput kiselog zelja, kisele repe, graha i krumpira – od pečenog ili kuhanog krumpira začinjenog s malo masnoće do začinjene palente, palente s mlijekom, kukuruznica ili šmorna, sira i vrhnja, domaćeg kruha te kompota od sušenog voća. Meso se jelo samo nedjeljom koja, prema tamošnjim običajima, nije korizmeni dan. A, danas vam donosimo recept za kiselu repu s grahom.
Sastojci:
- 1 kg kisele repe
- 500 g graha (može i iz konzerve)
- crvenog
- 50 ml ulja
- 40 g brašna
- 60 g luka
- češnjak
- sol
- 1 žlica Vegete
- crni papar u zrnu
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Namočeni grah prokuhajte kratko u vodi, ocijedite ga i stavite kuhati u drugu vodu. Posebno skuhajte kiselu repu s lovorovim listom, nekoliko zrna papra i Vegetom. Kuhanu repu dodajte u kuhani grah. Napravite zapršku tako da na ulju popečete sitno nasjeckani luk, da se zazlati, umije- šate brašno i zalijete s malo hladne vode. Sve umiješajte u grah i repu. Dodajte nasjeckani češnjak, posolite i sve zajedno još kratko prokuhajte. Kiselu repu poslužite uz žgance.
Savjet: Grah s repom bit će još ukusniji ako ga kuhate zajedno sa svježim ili suhim svinjskim nogicama ili nekim drugim suhim mesom – naravno, nakon posta.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka: