Kukuruzno brašno svakodnevno se koristilo u ličkoj kuhinji. Uz kruh pripremala se i kukuruzna palenta (ali i od žitarica poput zobi, ječma i prosa) te začinjala mašću ili kiselim mlijekom. Mi vam danas donosimo recept za kukuruznicu, tradicionalno jelo koje su mnogi obožavali. Također, u receptu umjesto kukuruznog brašna možete upotrijebiti i kukuruznu krupicu.
Sastojci:
- 20 g svježeg kvasca
- 400 ml mlijeka
- sol
- 400 g kukuruznog brašna
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 150 ml slatkog vrhnja
- 80 g maslaca
- 1 žlica naribane limunove korice
- 20 g masti
- 150-200 g džema od marelica
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kvasac razmutite u toplom mlijeku, dodajte malo soli, a zatim umiješajte kukuruzno brašno. Mješavinu ostavite da odstoji na toplom oko sat vremena. Žumanjke pomiješajte sa šećerom, slatkim vrhnjem, maslacem, naribanom koricom limuna pa dodajte kukuruzno brašno i kvasac. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijte u pleh (veličine 22×36cm) koji ste prethodno namastili. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta. Pečenu kukuruznicu premažite džemom, ohladite, narežite i poslužite.
Znate li kako se ispravno sprema bijela riža? Ovako svaki put ispada odlično: