Ima li išta bolje nego kada ujutro cijelu kuću ispuni miris pečenih uštipaka? Najbolje ih je jesti odmah tople, a u tijesto možete dodati i malo grožđica ili narezanih šljiva koje ste prethodno namočili u šljivovicu. Donosimo recept za tradicionalne ličke uštipke kojima ćete oduševiti baš svakoga!
Sastojci:
- 450 g pšeničnog oštrog brašna
- 450 ml mlijeka
- 2 žlice šljivovice
- 1 žličica naribane limunove korice
- 2 vanilin šećera
- 2 žumanjka
- ½ žličice šećera
- 20 g svježeg kvasca
- 70 g maslaca
- ulje za prženje
VEZANI ČLANCI:
Priprema: Kvasac razmutite u 50 ml toplog mlijeka, dodajte šećer i ostavite neka se diže nekoliko minuta. Brašno pomiješajte s rastopljenim maslacem, vanilin šećerom, limunovom koricom, rakijom, kvascem i žumanjcima. Uz dodavanje preostalog toplog mlijeka izradite glatko tijesto i ostavite ga stajati oko 15 minuta. Smjesu za uštipke lagano promiješajte, a zatim malom žličicom vadite pripremljeno tijesto i stavljajte ga u zagrijano ulje. Uštipke pržite na srednje jakoj vatri do zlatnožute boje. Vadite ih na upijajući papir, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Napravite fritule kod kuće: Imamo savršeni recept s kojim nema 'dizanja' tijesta i gotove su za čas