Svima nam često nakon obroka ostanu ostaci hrane koji nisu dovoljno obilni za novi samostalan obrok, ali su previše dobri da bi se bacili. Umjesto da ih ignorirate u hladnjaku i nakon nekog vremena bacite u kantu za otpatke, iskoristite ih za brze i kreativne recepte. Imamo šest ideja za pripremu ukusnih jela od ostataka ručka ili večere.
Quiche s ostacima povrća: Ako vam je nakon ručka ostalo povrće, poput pečenih paprika, tikvica ili brokule, upotrijebite ih za slasni quiche. Umutite 4 jaja, dodajte 200 ml vrhnja za kuhanje, sol i papar, te pomiješajte s povrćem. Smjesu prelijte preko tijesta za pite i pecite 30 minuta na 180 °C dok ne porumeni.
Pohane kuglice od riže: Ostatak kuhane riže pretvorite u ukusne pohane kuglice. Pomiješajte rižu s jajem i naribanim sirom, oblikujte kuglice, uvaljajte ih u krušne mrvice i ispržite na vrućem ulju, a ako želite zdraviju verziju, ispecite ih u pećnici prekrivene folijom. Poslužite ih uz umak po izboru, kao brzinski obrok ili grickalicu.
GALERIJA: Generalno čišćenje: Ovih 8 predmeta odmah izbacite iz svog doma, nećete požaliti!
Tortilje s mesom: Ako vam je ostalo piletine, svinjetine ili govedine od jučerašnje večere, napravite tortilje. Narežite meso na trakice, dodajte salatu, kukuruz, rajčicu i umak po izboru, npr. jogurt s češnjakom. Sve zamotajte u tortilju i poslužite kao brzi ručak.
Salata od ostataka tjestenine: Ostatak hladne tjestenine pretvorite u svježu salatu. Dodajte nasjeckano povrće, poput paprike, krastavaca i rajčice, malo tune ili komadića šunke te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Po želji posipajte parmezanom ili drugim tvrdim sirom.
VEZANI ČLANCI:
Frittata s ostacima krumpira: Ako imate kuhanih ili pečenih krumpira, iskoristite ih za frittatu. Narežite krumpir na ploške, dodajte povrće koje imate, primjerice papriku i luk, prelijte s umućenim jajima i pecite u pećnici dok frittata ne postane zlatno-smeđa.
Pita od ostataka mesa i povrća: Napravite brzu pitu koristeći ostatke mesa i povrća. Stavite ostatke u kalup za pite, dodajte malo sira i prekrijte tijestom za pitu ili lisnatim tijestom. Pecite na 200 °C oko 25-30 minuta dok pita ne postane hrskava i zlatna.
Što način na koji koristite mobitel govori o vama?