Hladnije doba godine savršeno je za 'konkretnija' jela i nutritivno bogate namirnice koje će nas ugrijati i dugo ostaviti sitima. U takve namirnice ubraja se i grah koji je oduvijek bio važan dio prehrane diljem svijeta zahvaljujući svojoj hranjivosti, dostupnosti i širokoj primjeni u kuhinji. Bogat je proteinima, vlaknima, željezom i antioksidansima te povoljno utječe na zdravlje srca i probavu. Pronašli smo šest recepata u kojima grah ima glavnu ulogu, a riječ je o jelima koja će oduševiti svačije nepce.
Grah na salatu s povrćem: Za pripremu ovoga jela bit će vam potrebno 250 grama kuhanog graha, 1 crvena paprika, 1 svježi krastavac, šaka rajčica cherry, 1 crveni luk, 2 žlice maslinovog ulja, 1 žlica jabučnog octa, sol i papar. Povrće narežite na sitne kockice i pomiješajte s kuhanim grahom. Začinite maslinovim uljem, octom, solju i paprom. Ova salata savršeno prija uz roštilj, no možete je jesti i kao samostalno jelo.
Varivo od graha: Pripremite 400 grama graha, 1 glavicu luka, 2 mrkve, 1 krumpir, 3 režnja češnjaka, 1 lovorov list, sol, papar i crvenu papriku. Grah namočite preko noći. Kuhajte ga u svježoj vodi s lovorovim listom dok ne omekša. U posebnoj posudi pirjajte luk, češnjak, mrkvu i krumpir, zatim dodajte kuhani grah i začine. Kuhajte još 20 minuta.
GALERIJA: Ovih 7 namirnica ubojice su mozga, izbjegavajte ih u širokom luku
Chili s grahom i povrćem: Sve što vam je potrebno za ovo ukusno jelo jest 1 veća konzerva crnog graha, 1 crvena paprika, 1 luk, 2 češnja češnjaka, 1 konzerva rajčice, 1 žličica kumina, čili prah, sol, papar. Pirjajte luk i češnjak, dodajte papriku, rajčice, grah i začine. Kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri dok se svi okusi ne sjedine. Poslužite uz rižu ili tortilje.
Namaz od bijelog graha: Pripremite jednu konzervu bijelog graha, 1 režanj češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja, sok pola limuna, sol, papar i svježi peršin. Grah, češnjak, maslinovo ulje i sok limuna blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Začinite solju, paprom i peršinom. Ovaj namaz odličan je na tostiranom kruhu ili kao umak za povrće.
VEZANI ČLANCI:
Pasta s grahom i špinatom: Za pripremu vam je potrebno 300 grama tjestenine, 1 konzerva graha, šaka svježeg špinata, 2 režnja češnjaka, 1 žlica maslinovog ulja, sol i papar. Tjesteninu skuhajte prema uputama. Na maslinovom ulju pirjajte češnjak, dodajte grah i špinat. Kada špinat omekša, dodajte tjesteninu i začinite solju i paprom.
Grah s rižom i rajčicama: Potrebno vam je 200 grama riže, 1 konzerva graha, 1 konzerva sjeckanih rajčica, 1 luk, 1 žličica kumina, sol i papar. Pirjajte luk, dodajte rajčice, grah i začine, a potom rižu. Dodajte dovoljno vode za kuhanje riže i ostavite na laganoj vatri dok se riža ne skuha.
Žena skuhala večeru nakon koje je umrlo troje ljudi, među njima i bivši svekar i svekrva: 'Voljela sam ih'