a, dobra je i za gubitak kilograma!

Uvrstite je u jelovnik: Ova jeftina namirnica može vam smanjiti krvni tlak i poboljšati san

shutterstock
23.10.2024.
u 08:00

Osim što je bogat izvor proteina, jedna porcija sadrži 15 grama vlakana, što je ključni element zdrave prehrane.

Brojna istraživanja ukazuju na to da konzumacija crnog graha može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, poboljšanju sna, gubitku težine i smanjenju rizika od raka. Crni grah je bogat fitokemikalijama, spojevima koji su povezani s poboljšanim funkcijama krvnih žila. U studiji iz 2020. godine, koja je istraživala učinke crnog i bijelog graha na laboratorijske štakore s visokim krvnim tlakom, otkriveno je da su štakori koji su konzumirali crni grah imali smanjen krvni tlak i veću elastičnost arterija u usporedbi s onima koji su jeli bijeli grah, piše New York Post

Ovi učinci su trajali samo dok su štakori nastavili jesti crni grah, što sugerira da bi oko 50% ljudi s visokim krvnim tlakom imalo koristi od njegove redovite konzumacije. Ovaj grah sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja je ključna za proizvodnju melatonina i serotonina, kemikalija koje reguliraju naše prirodne cirkadijalne ritmove, pomažući nam da se osjećamo budno tijekom dana i spremni za san tijekom noći. Istraživanja pokazuju da prehrana bogata triptofanom poboljšava kvalitetu sna, produžuje trajanje sna i smanjuje noćno buđenje.

VEZANI ČLANCI: 

Osim što je bogat izvor proteina, jedna porcija crnog graha sadrži 15 grama vlakana, što je ključni element zdrave prehrane. Pravilna konzumacija vlakana smanjuje upalu, potiče zdravu crijevnu mikrobiotu, podržava zdravlje srca, održava redovitu funkciju crijeva, stabilizira razinu šećera u krvi i pomaže u kontroli težine.

Uključivanje više graha u prehranu također može smanjiti rizik od raka. Dr. Andre Goy preporučuje ljudima koji žele smanjiti rizik od raka da biraju cjelovitu, neprerađenu hranu, s naglaskom na biljnu hranu bogatu proteinima, kao što je crni grah.  Također, istraživanja pokazuju da mahunarke poput crnog graha mogu imati učinke na smanjenje apetita što ih čini korisnima za one koji pokušavaju izgubiti težinu.

Perite voće nakon kupovine, a ove vrste obavezno temeljito:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije