Top savjeti

S pripremom dvorišta za jesen krenite u kolovozu, uz ovih šest trikova izgledat će 'živo' cijele godine

dvorište
Foto: Shutterstock
1/5
23.08.2024.
u 17:06

U videu vam donosimo savjete kako pripremiti vrt za jesen uz Parkside alate

Prognoze najavljuju još jedan period ljetnih temperatura, ali ljeto se neminovno bliži kraju i vrijeme je da počnemo razmišljati o pripremi našeg dvorišta za jesen i zimu. Jesen nam donosi berbu plodova, ugodnije temperature, nevjerojatne boje u prirodi, ali i opadanje lišća, hladnije noći i sve veći broj zadataka koje treba obaviti kako bi vrt ostao uredan i spreman za hladnije mjesece. Zato smo zamolili Igora Matanovića iz Čuvaj Ruke da dođe k nama, u naš vrt, i s našim alatom pokaže nekoliko trikova kojima sami možemo lakše i pametnije pripremiti svoje dvorište za jesen, koristeći najefikasnije Parkside alate i opremu.

Nema veze što je vani 35 stupnjeva, sačuvajte ovaj članak ili ga bookmarkirajte za rujan i listopad, kada je većina ovih aktivnosti najaktualnija!

Neovisno o tome koliko je veliko dvorište, ovih se nekoliko savjeta uvijek možete pridržavati.

1. Skupljanje lišća i čišćenje travnjaka
Opadanje lišća može izgledati romantično, ali ima i lošu stranu jer ako ostane na travnjaku, može uzrokovati oštećenja i spriječiti zdrav rast trave u proljeće. Stoga, redovno skupljanje lišća ključ je za održavanje travnjaka zdravim. Grablje su dobra opcija, ali grabljanje dugo traje, pogotovo ako imate veći vrt.


Alat za posao: Parkside električni usisavač/puhač lišća

Osim brzog i jednostavnog skupljanja lišća, ovaj svestrani uređaj nudi 3 u 1 funkcionalnost: snažno puhalo, efikasan usisavač i integriranu funkciju usitnjavanja, što ga čini idealnim za brzo i jednostavno čišćenje vašeg dvorišta. Zahvaljujući velikom ulaznom dijelu i impresivnom usisnom volumenu do 12 m3/min, skupljanje lišća postaje lagan zadatak. Dvostupanjsko podešavanje broja okretaja omogućuje prilagodbu brzine zraka do 270 km/h, pružajući vam kontrolu nad svakim zadatkom. Uređaj dolazi s praktičnim pojasom preko ramena za udobniji rad, čak i tijekom dužih sesija. Idealno je da ovo radite svaki tjedan tijekom sezone opadanja lišća.

Foto: Shutterstock

2. Rješavanje korova
Jesen je savršeno vrijeme za borbu protiv tvrdoglavih korova. Prije nego što bace sjeme, iskoristite priliku i eliminirajte ih iz svog vrta.


Alat za posao: Parkside 4u1 benzinski kombinirani uređaj

Ovaj uređaj dolazi s raznim nastavcima, a za ovo je najbitniji trimer za korov koji će vam pomoći da se riješite neželjenih biljaka u svome vrtu. Snažan je i učinkovit, idealan za sve vrste terena. Ovaj fleksibilni alat inače nudi 4 različite funkcije u jednom uređaju: trimer, kosilicu, škare za živicu i rezač grana, čime zadovoljava sve potrebe vrtlara. Zahvaljujući jednostavnoj i izmjeni nastavaka bez alata, prelazak s jednog zadatka na drugi ne predstavlja nikakav problem. Omogućuje sigurno rezanje stabala i živice s tla, s visinom rada do otprilike 3,5 metra, čime se izbjegava potreba za ljestvama. Uređaj pokreće snažni 2-taktni benzinski motor snage 1,45 kW. Paket uključuje bogat pribor, pružajući vam sve što vam je potrebno za učinkovito održavanje vašeg vrta.

3. Priprema drva za zimu
Ako imate kamin, peć na drva ili jednostavno volite u vanjskom ložištu zapaliti vatru, koja će vas grijati na terasi, sada je pravo vrijeme da pripremite drva za zimu. Piljenje i cijepanje drva može biti izazovno i fizički naporno, ali uz prave alate, to može biti jednostavno i sigurno.


Alat za posao: Parkside performance benzinska pila

Ovaj uređaj nudi praktičan sustav dvostrukog pokretanja, omogućujući vam odabir između poteznog paljenja ili elektronskog paljenja na gumb pomoću priložene 20 V aku baterije. Snažni 2-taktni benzinski motor snage 2,2 kW (3,0 KS) osigurava izvanrednu učinkovitost i performanse, čak i pri zahtjevnim zadacima. Za dodatnu sigurnost, opremljen je kočnicom povratnog udara 'Anti-Kickback', koja smanjuje rizik od nezgoda. Uređaj također sadrži automatski sustav podmazivanja lanca, što osigurava glatko i kontinuirano rezanje. Paket uključuje 20 V 2 Ah aku bateriju i uređaj za punjenje, pružajući vam sve što je potrebno za rad odmah po otvaranju kutije.

Foto: Shutterstock


Alat za manje poslove: Parkside benzinska mala pila

Za manje količine drva ili preciznije radove, mala benzinska pila je savršena. Njena veličina omogućava jednostavniju kontrolu i manji umor prilikom rada. Ova mala, ali snažna benzinska pila omogućava brzo i precizno piljenje drva. Zahvaljujući visokim performansama, ovaj alat će vam značajno olakšati pripremu drva. Pila je opremljena snažnim 2-taktnim benzinskim motorom snage 0,7 kW, koji pruža dovoljno snage za razne zadatke u vrtu i dvorištu. Kako bi osigurala sigurnost tijekom rada, pila ima kočnicu povratnog udara „Anti-Kickback“, koja smanjuje rizik od nezgoda. Mala i lagana, ova je pila izuzetno fleksibilna i jednostavna za upotrebu, što je čini idealnom za raznolike primjene. Elektronsko paljenje ne zahtijeva održavanje, što dodatno olakšava upotrebu, dok automatski sustav podmazivanja lanca osigurava glatko i neprekidno rezanje.

4. Čišćenje i održavanje ograda i staza
Jesen je idealno vrijeme za popravak i održavanje ograda, kao i čišćenje staza koje mogu postati skliske zbog vlage i lišća. A prvi korak je micanje grana i ostalog bilja koje je obraslo i prekrilo ograde i staze. Vrtne su škare dobro rješenje za to, ali kod većih površina i debljih grana trebat ćete ipak nešto jače.


Alat za posao: Parkside električna lančana pila

Ova pila je idealna za rezanje grana, koje mogu predstavljati opasnost, ili za rezanje materijala potrebnog za popravak ograda. Električna opcija pruža jednostavnost upotrebe i manje održavanja u usporedbi s benzinskim pilama.

Foto: Shutterstock

5. Priprema vode za hladnije dane
Kako temperature počinju padati, važno je osigurati da vaš sustav za navodnjavanje i vodene pumpe budu pravilno održavani.


Alat za posao: Parkside pumpa za vodoopskrbu

Parkside pumpa je idealna za automatsko snabdijevanje tehnološkom vodom iz zdenaca, bazena ili spremnika za kišnicu, pružajući vam pouzdano i učinkovito rješenje za navodnjavanje. Opremljen je termičkom zaštitom i zaštitom od suhog hoda, što osigurava dugotrajnu sigurnost i zaštitu uređaja od pregrijavanja ili rada bez vode. Ugrađeni manometar sa skalom u barima omogućuje precizno praćenje tlaka vode, što vam olakšava kontrolu nad sustavom vodoopskrbe. Ova će vam pumpa pomoći u prebacivanju vode iz spremnika ili bunara u vaše sustave navodnjavanja, osiguravajući da vrtovi i travnjaci dobiju potrebnu vodu prije nego što temperature padnu ispod nule.

6. Upotreba produžnog kabla za sigurno rukovanje alatima
Prilikom rada u vrtu, posebno kada koristite električne alate, produžni kablovi su nezamjenjivi.


Alat za posao: Parkside produžni kabel

Kvalitetan produžni kabel omogućava vam siguran i jednostavan pristup napajanju čak i na većim udaljenostima u vašem vrtu. Prilikom korištenja, pazite da kabel ne bude preopterećen i uvijek ga pravilno odložite nakon upotrebe.

Foto: Shutterstock


Pazite na sigurnost

Rad u vrtu može biti ispunjavajući, ali ne zaboravite na sigurnost! Prilikom korištenja bilo kojeg od ovih alata, posebno onih koji uključuju motorne pile ili trimere, nosite odgovarajuću zaštitnu opremu: rukavice, zaštitne naočale, slušalice za zaštitu od buke i radnu odjeću. Oni koji su manje iskusni s ovakvim alatima trebaju biti posebno oprezni i možda se konzultirati s nekim tko ima više iskustva prije negoli započnu s radom. No nemojte da vas to odvrati od “uradi sam” radova jer uz malo volje i pomoći možete puno toga napraviti sami.

Priprema dvorišta za jesen može biti jednostavna i zadovoljavajuća uz prave alate. Uz ove savjete, vrt će biti spreman za hladnije mjesece, a moći ćete uživati u toplini doma, znajući da je vani sve pod kontrolom.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije