Kuhali smo za vas

Šarm francuske kuhinje i luksuz bez kompromisa – Tomislav Gretić

tom gretic
Tanja BOŽIĆ/VLM
18.07.2012.
u 08:34

Od Gretića je nemoguće izvući što je skuhao, osim ako ga ne pratite u stopu, a to je još teže. Kako se chef kojem je fotografiranje hobi držao ispred objektiva, otkrijte u posljednoj ovoljetnoj knjizi Ljetne kuharice Večernjeg lista

Gle, ovo ti je prah masline, ovo je dimljena sol, vidi ovu kombinaciju začina... A ovo ti je špek u prahu! Probaj, hajde, ne bum ti podvalil!? A ovog miceka bumo sad napravili s klicama i limunom, pa ti napiši kak’ se to dela – grmio je glasom doista vrijednim “kuhara i pol” Tomislav Gretić iz svoje utvrde – kuhinje fine dining restorana Wine Vault u rovinjskom hotelu Monte Mulini. Opremljena poput laboratorija nuklearnih fizičara sa svim najmodernijim pomagalima, Gretićeva kuhinja mjesto je na kojem nema suvišnih pitanja, komentara, diranja posuđa ili pribora... Gretić nije trebao ni prijetiti jer je i jedan pogled iskosa na pokušaj napikavanja vilicom po tanjuru pripremljenom za snimanje bio dovoljno upozorenje. 

Kak’ te ne bi hitil van?  

Tomislav Gretić želio je biti kipar, no volio je i listati po maminim kuharicama, eksperimentirati u njenoj kuhinji. Birajući između kiparstva i kuhanja, odabrao je drugo – i postao kuhar svjetskog kalibra. Od kuhanja za prognanike u Zagrebu do prestižnih restorana u Dubrovniku, Švicarskoj, Japanu, Dubaiju... Monte Mulini i Istra mjesto su po njegovoj mjeri, gdje kuha hranu u kakvoj uživa, francusku kuhinju s istarskim predznakom, te educira generacije mlađih kuhara.

– Kaj da ti čovjek veli kad mi dođeš u kuhinju na početku sezone i veliš – kuhaj nam? Ne znam bi li te hitil van naglavačke ili kaj ... – smije se Gretić pojačavajući rock koji trešti u kuhinji u kojoj se s kolegama i pomoćnicama kreće baš poput mu omiljenih hokejaša. Upravo zbog toga i naklonosti koju gaji za hokejaše Medveščaka Gretića su prijatelji i znalci prozvali – Medek. No, unatoč svemu, tri dana suživota sa chefom od formata iskustvo je koje smo za čitatelje Večernjeg lista pretočili u posljednju, petu kuharicu iz serijala Ljetne kuharice Večernjeg lista. Na 92 stranice donosimo vam detaljan prikaz 40 jedinstvenih recepata koji su, tvrdi Grtić, izvedivi uz malo truda i svakoj kuharici. Uz svaki recept snimili smo kako ga je Gretić pripremao te naveli koje je namirnice koristio. Štoviše, u šest koraka opisali smo kako ga i sami možete pripremiti, a donosimo i savjet plus za neodlučne.  Peta kuharica u kojoj je tajne i savjete kuhanja francuskih jela s istarskim šarmom otkrio neprijeporni kralj hrvatske gastronomske scene posljednja je u ovoljetnom serijalu.  

U mjesec dana obišli smo čak pet sjajnih restorana, upoznali mlade i kreativne kuhare, izbacili ih iz dnevnog ritma kako bismo snimili više od tisuću slika i zapisali dvije stotine recepata koje smo objedinili u pet knjižica. Svaku od njih personalizirali smo pričama o kuharima koji su kuhali za nas i vas. U vinskom baru Dobra vina u Zagrebu bio je to Zoran Gajić, a u Regent Esplanadi mlada chefica Ana Grić.  

Sommelieri od kalibra

 U Istri smo konce pomrsili i nered napravili Marini Gaši, tik do novigradske marine. Stresa nismo poštedjeli ni Marina Rendića, koji nam je recepture iz svoj restorana Pepenero pripremao na novoj lokaciji, u restoranu Pepebianco.  

Ovo je bio, pokazalo se, dodatno stresan posao za kolegu Danijela Berkovića i urednicu kuharica s obzirom na to da se Rendić smjestio ne u prvom, već u nultom redu do mora. Koliko god nas more mamilo, toliko Rendića, priznao nam je, inspirira. Ove godine kod njega je sve u znaku mora, od ježeva i morske trave do škampa u zelenoj juhi i hobotnica koje “bježe” iz juhe od lubenice.  

Larisa Radin iz tvrtke Radin Gourmet savjetovala nas je u svih pet knjižica kako hranu servirati, u čemu je kuhati i iz kakvih čaša piti, a vina su nam birali znalci, sommelierke i sommelieri, iskusni poznavatelji vinske scene. Nadamo se da smo vas zaintrigirali te da će se i peta kuharica naći uz dosad objavljene četiri te da ćete, čitajući, kuhajući i istražujući nove okuse i kombinacije, uživati u ljetu i gastronomskom doživljaju. U slast!

Emil Perdec, prvi nos Maistre

S Emilom Perdecom zaista možete učiti o vinu, no to je priča koja nema kraja jer svaka godina nosi svoj doživljaj bez obzira na to koliko vino kvalitetno bilo. Iskusni sommelier i čuvar ključeva prvog i jedinog vinskog sefa u nas, Emil je dva puta nosio titulu najboljeg sommeliera, a predstavljao je Hrvatsku na Trophe Ruinart u Reimsu u Francuskoj. Član je edukacijske komisije Hrvatskog sommelier kluba. Slikovitost s kojom opisuje vina pretočena je u vinske preporuke za Gretićeva jela za čitatelje Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije