Znanstvenici već neko vrijeme strahuju da će se kad tad pojaviti bakterije otporne na antibiotike, pa stoga pokušavaju doskočiti tome. Trenutno su na tragu otkrića novog, slatkog načina kako se obraniti od štetnih bakterija.
U časopisu FASEB objavljena je studija koja se temelji na istraživanju sastojka koji se nalazi u medu, a učinkovito djeluje protiv mikroba. Ta tvar zove se β-defenzin-1.
Znanstvenici već dugo znaju da med ima antibakterijsko djelovanje, ali tek je tim istraživača iz Amsterdama uspio izolirati komponentu koja je najučinkovitija protiv bakterija. Otkrili su da u pravom postotku protein nazvan β-defenzin-1, koji jača imunitet pčela, te koji pčele unose u med, učinkovito ubija bakterija otporne na antibiotike, a koje mogu dovesti do štetnih infekcija.
Znanstvenici se nadaju da bi na temelju ovih otkrića mogli iskoristiti ovaj moćni sastojak meda kao alternativu antibioticima.
Sastojak iz meda kao rješenje za bakterije otporne na antibiotike?
Znanstvenici su otkrili da tvar β-defenzin-1 može poslužiti kao sredstvo protiv štetnih bakterija.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.