Volite li pripremati kolače, ne propustite svake sezone pripremiti nekoliko teglica domaćih marmelada od različitog voća – s njima će svaki kolač biti ukusniji (i zdraviji!).
Buhtle s marmeladom od šljiva
Sastojci:
- 500 g brašna za dizana tijesta
- 2 žumanjka
- pola vrećice suhog kvasca
- 1 vanilin šećer
- 1-2 žlice ruma
- 2,5 dl mlakog mlijeka
- 100 g šećera
- korica naranče
- ribana korica limuna
- 1 dl ulja
Priprema:
U malo mlakog mlijeka stavite kvasac, šećer i malo brašna da se diže. U posudu stavite brašno, prstohvat soli, ulje i vanilin šećer. Dodajte samo žumanjke, rum i koricu limuna i naranče. Kad se kvasac digne ubacite ga u tijesto, a mlijeko trebate dodavati postepeno. Tijesto dobro tucite dok se ne pojave mjehurići. Ostavite ga da se diže pa ga ponovo tucite. Sad tijesto razvaljajte na debljinu prsta, režite u oblik pravokutnika i stavite na sredinu svakog žlicu domaće marmelade od šljiva. Zatvorite i oblikujte u kuglu. Slažite ih u lim za pečenje jednu do druge, a vanjske rubove premažite uljem da se ne zalijepe jedna za drugu. Ostavite ih da se dižu i, kad narastu, ubacite na 30 minuta u pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva. Prije posluživanja buhtle pospite šećerom u prahu.