paradoksalno, ali...

Sijeda kosa upućuje na zdravlje organizma

kristen_nnn_ned_030810
arhiva
25.07.2012.
u 14:03

Za razliku od crvene kose, sijeda kosa, koja nastaje kao posljedica manjka melanina, znak je zdravlja

Boja kose pokazuje zdravstveno stanje organizma, a sijeda kosa zapravo je znak dobrog zdravlja, pokazalo je jedno španjolsko istraživanje. Znanstvenici su proučavali dvije vrste pigmenta koji daju boju koži i kosi – eumelanin koji proizvodi smeđu i crnu boju te feomelanin koji proizvodi crvenu boju i bakrene nijanse. Feomelaninu je, da bi proizveo boju, potreban glutation, odnosno antioksidans koji štiti stanice od napada slobodnih radikala. Feomelanin ga veže za sebe što znači da ne može spriječiti uništavanje stanica. Zato su ljudi s crvenim pigmentom osjetljiviji i podložniji bolestima jer nema učinkovite obrane organizma. Ako je razina feomelanina veća, veća će biti i razina oštećenja stanica, pa raste i razina oksidativnog stresa.

– Za razliku od crvene kose, sijeda kosa, koja nastaje kao posljedica manjka melanina, upućuje na dobro zdravstveno stanje i nisku razinu oksidativnog stresa, a samim tim i na dobar imunitet – piše u zaključku studije, prenosi Daily Mail

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije