VOLIMO DOMAĆE

Sir i vrhnje na kućnom pragu

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/5
05.12.2019.
u 10:57

Na “Cestama sira” Zagrebačke županije svoje domaće proizvode nudi 12 OPG-ovaca. Sve su to redom nagrađivani sirari koji se tim poslom bave već naraštajima

Odvezete li se samo pola sata vožnje od metropole i odlučite istražiti seoske ceste, tu i tamo mogli biste naići na štand. Pred njim sjedit će raspoložena gospođa koja će vam, osim uputa do najbliže trgovine, usput ponuditi da probate, a možda i kupite malo njezina finog svježeg, dimljenog ili kuhanog sira. Prodaja sira i vrhnja direktno s kućnog praga s vremenom je postala prava turistička atrakcija u zagrebačkom kraju, a kako bi poboljšali prodaju, Udruga malih sirara Zagrebačke županije “Sirek” odlučila je okupiti i udružiti 12 OPG-ovaca sa svog područja. Svi oni redom su nagrađivani sirari koji se tim obiteljskim poslom bave već naraštajima.  

Sirana Kušić, Donje Psarjevo

Da je zelinski kraj osim po vinogradima čuven i po finom siru, dokazuje sirana obitelji Kušić. Njihovo putovanje u ovaj biznis započelo je prije dvadesetak godina, kad se obitelji udajom pridružila nova članica. Sirana danas proizvodi svježi sir i vrhnje, kuhani sir, kuhani dimljeni sir, kuhani sir sa začinima, prgice, preveli sir, preveli dimljeni sir.  

Sirana Konjušić, Gornji Stupnik

Sir iz ovog obiteljskog gospodarstva jede se u cijeloj županiji, ali i hrvatskoj metropoli. Upravo zato Konjušići četiri puta tjedno voze do Jaruna da bi svoje vrhnje, kefir, jogurt, dimljeni i kuhani sir brzinom munje prodali na tržnici. Obitelj također ima i voćnjak pa se kod njih, osim sira, za finu štrudlu najesen mogu kupiti i domaće jabuke. 

Sirana Šestak, Plešivica

Poznati plešivički vinari znaju da sir koji najbolje paše uz njihovu kapljicu mogu naći upravo u ovoj sirani, pa su oni zato neki od njihovih najvjernijih kupaca. Vole ih i Istrijani, za koje obitelj Šestak posebno proizvodi polutvrdi sir s tartufima. Biznis je obitelj pokrenula još 2005. godine, a u početku su imali samo 12 krava i sve su morali raditi ručno. Danas su iskusniji i uhodaniji u posao, pa sve ide, kažu, nekako lakše i brže. 

Foto: Željko Lukunić /PIXSELL

Žumberačka farma, Stankovo

Umjesto krava, ova se farma okrenula uzgajanju koza pa se tako u Stankovu podno Plešivice ispred njihova kućnog praga može pronaći kozje mlijeko, sir, jogurt i kefir. Gostima mogu ponuditi i svježa jaja i odojak, a u planu je i prodaja jela od jarećeg i kozjeg mesa.

Sirana Malkoč, Kupinečki Kraljevec

Vozite li kraj Kupinečkog Kraljevca, obitelj Malkoč dočekat će vas kao pravi domaćini te vam usput ponuditi zalogaj svog tradicionalnog zagrebačkog svježeg sira i vrhnja. Vjerojatno će vas bez problema i provesti kroz svoj pogon i pokazati zašto su svojom dvadesetogodišnjom tradicijom proizvodnje sira baš oni zaslužni da dobiju svoje mjesto na Cesti sira. 

Sirana Penezić, Kupinečki Kraljevec

Branka Penezić jedna je od samo nekoliko kumica s placa koje njeguje tradicionalnu proizvodnju sira i još k tome jedna od liderica sirara zagrebačkog kraja. Na svom kućnom pragu i u tržnici Utrine prodaje poznati svježi kravlji sir koji radi upravo kako su ga stoljećima radili naši stari.

Sirana Lukšić, Kupinečki Kraljevec

Ljiljana Lukšić još jedna je od kumica koja, osim na kućnom pragu, svoj sir prodaje i na tržnici. Njezini proizvodi mogu se pronaći na placu u Španskom, i to srijedom te subotom.

Sirana Grčević, Pisarovina 

Ova sirana i farma koza sanske pasmine smjestila se na samoj obali rijeke Kupe. Želite li je posjetiti kad su poplave, kažu vlasnici sirane, morat ćete koristiti čamce. No, ni tada proizvodnja ne staje, a njihov kozji sir na glasu je u cijeloj županiji i Lijepoj Našoj.

Sirana Pokupčan, Pokupsko

Svježi zagrebački i drugi sirevi, vrhnje, namaz, maslac, sirutka, dimljeni, polutvrdi, tvrdi sir... Sve to i još mnogo više proizvodi se u ovom obiteljskom gospodarstvu i farmi krava u Pokupskom. Osim na kućnom pragu, svoje proizvode prodaju i na zagrebačkim tržnicama Jarun i Utrina sve dane osim srijede i subote.dvezete li se samo pola sata vožnje od metropole i odlučite istražiti seoske ceste, tu i tamo mogli biste naići na štand. Pred njim sjedit će raspoložena gospođa koja će vam, osim uputa do najbliže trgovine, usput ponuditi da probate, a možda i kupite malo njezina finog svježeg, dimljenog ili kuhanog sira. Prodaja sira i vrhnja direktno s kućnog praga s vremenom je postala prava turistička atrakcija u zagrebačkom kraju, a kako bi poboljšali prodaju, Udruga malih sirara Zagrebačke županije “Sirek” odlučila je okupiti i udružiti 12 OPG-ovaca sa svog područja. Svi oni redom su nagrađivani sirari koji se tim obiteljskim poslom bave već naraštajima.  

Sirana Kušić, Donje Psarjevo

Da je zelinski kraj osim po vinogradima čuven i po finom siru, dokazuje sirana obitelji Kušić. Njihovo putovanje u ovaj biznis započelo je prije dvadesetak godina, kad se obitelji udajom pridružila nova članica. Sirana danas proizvodi svježi sir i vrhnje, kuhani sir, kuhani dimljeni sir, kuhani sir sa začinima, prgice, preveli sir, preveli dimljeni sir.  

Sirana Konjušić, Gornji Stupnik

Sir iz ovog obiteljskog gospodarstva jede se u cijeloj županiji, ali i hrvatskoj metropoli. Upravo zato Konjušići četiri puta tjedno voze do Jaruna da bi svoje vrhnje, kefir, jogurt, dimljeni i kuhani sir brzinom munje prodali na tržnici. Obitelj također ima i voćnjak pa se kod njih, osim sira, za finu štrudlu najesen mogu kupiti i domaće jabuke. 

Sirana Šestak, Plešivica

Poznati plešivički vinari znaju da sir koji najbolje paše uz njihovu kapljicu mogu naći upravo u ovoj sirani, pa su oni zato neki od njihovih najvjernijih kupaca. Vole ih i Istrijani, za koje obitelj Šestak posebno proizvodi polutvrdi sir s tartufima. Biznis je obitelj pokrenula još 2005. godine, a u početku su imali samo 12 krava i sve su morali raditi ručno. Danas su iskusniji i uhodaniji u posao, pa sve ide, kažu, nekako lakše i brže. 

Foto: Željko Lukunić /PIXSELL

Žumberačka farma, Stankovo

Umjesto krava, ova se farma okrenula uzgajanju koza pa se tako u Stankovu podno Plešivice ispred njihova kućnog praga može pronaći kozje mlijeko, sir, jogurt i kefir. Gostima mogu ponuditi i svježa jaja i odojak, a u planu je i prodaja jela od jarećeg i kozjeg mesa.

Sirana Malkoč, Kupinečki Kraljevec

Vozite li kraj Kupinečkog Kraljevca, obitelj Malkoč dočekat će vas kao pravi domaćini te vam usput ponuditi zalogaj svog tradicionalnog zagrebačkog svježeg sira i vrhnja. Vjerojatno će vas bez problema i provesti kroz svoj pogon i pokazati zašto su svojom dvadesetogodišnjom tradicijom proizvodnje sira baš oni zaslužni da dobiju svoje mjesto na Cesti sira. 

Sirana Penezić, Kupinečki Kraljevec

Branka Penezić jedna je od samo nekoliko kumica s placa koje njeguje tradicionalnu proizvodnju sira i još k tome jedna od liderica sirara zagrebačkog kraja. Na svom kućnom pragu i u tržnici Utrine prodaje poznati svježi kravlji sir koji radi upravo kako su ga stoljećima radili naši stari.

Sirana Lukšić, Kupinečki Kraljevec

Ljiljana Lukšić još jedna je od kumica koja, osim na kućnom pragu, svoj sir prodaje i na tržnici. Njezini proizvodi mogu se pronaći na placu u Španskom, i to srijedom te subotom.

Sirana Grčević, Pisarovina 

Ova sirana i farma koza sanske pasmine smjestila se na samoj obali rijeke Kupe. Želite li je posjetiti kad su poplave, kažu vlasnici sirane, morat ćete koristiti čamce. No, ni tada proizvodnja ne staje, a njihov kozji sir na glasu je u cijeloj županiji i Lijepoj Našoj.

Sirana Pokupčan, Pokupsko

Svježi zagrebački i drugi sirevi, vrhnje, namaz, maslac, sirutka, dimljeni, polutvrdi, tvrdi sir... Sve to i još mnogo više proizvodi se u ovom obiteljskom gospodarstvu i farmi krava u Pokupskom. Osim na kućnom pragu, svoje proizvode prodaju i na zagrebačkim tržnicama Jarun i Utrina sve dane osim srijede i subote.

Sirana Fürnkranz

Čak tri generacije obitelji Fürnkranz svaki dan rade u ovoj minisirani kraj Brdovca, a najviše se ponose time što ga proizvode baš onako kako su ga radile naše bake. Osim klasičnog sira i vrhnja, bave se proizvodnjom sirutke, sira u tipu poznatog škripavca, kuhanog dimljenog sira i kuhanog sira dodacima poput pistacija, vlasca, oraha, pa i čvaraka – sve kako bi mu dali nove, zanimljive arome. 

Sirana Lončar

“Trademark” proizvod ove male sirane u Bedenici, kuhani je sir s mediteranskim biljem za koju je dobila titulu šampiona županije. Osim pred svojim kućnim pragom, njihovi se sirevi mogu pronaći i na tržnici Kvatrić, a da bi svoje proizvode do štanda u Zagrebu dovezli na vrijeme, članovi obitelji Lončar nerijetko se iz kreveta ustaju usred noći. 

Sirana Kusanovec, Dugo Selo

Obitelji Jadanec-Čutura i Zadravec deveta su generacija koja vodi ovu siranu kraj Dugog Sela. Tradicija duga već stotinu godina kroz njihove se ruke nastavlja, a u tom razdoblju sirevi iz ovog obiteljskog gospodarstva pobrali su brojne nagrade. Najviše se ističe kusanovečki kuhani sir, za koji su dobili zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi sireva u austrijskom Tirolu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije