U kategoriji sljubi ovo našla se zanimljiva kombinacija koju je kreirao chef Mladen Križanović, a radi se o juhi od luka s kavom i sirom. Za sve čija su nepca spremna za nove okuse ovo je recept za poželjeti.
Sastojci:
4 veća crvena luka
6 glavica ljutike
0,5 dl maslinova ulja
0,5 dl suhog bijelog vina
500 ml povrtnog temeljca
sušena majčina dušica
žlica šećera
žlica soli
prstohvat papara
1 šalica kave
nekoliko kriški kruha
nekoliko kriški sira
Priprema:
Crveni luk, ljutiku i bijeli dio mladog luka izrežite na tanke kriške. Pržite u loncu na malo maslinova ulja dok se luk ne karamelizira. Kada je luk posmeđio, dodajte povrtni temeljac te zakuhajte juhu. Dodajte majčinu dušicu, sol, papar, šećer i bijelo vino te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri otprilike sat vremena. Povremeno promiješajte i dolijte vode po potrebi. Na samome kraju dodajte malo po malo kavu u juhu te nakon svakog dodavanja kave kušajte juhu kako ne biste pretjerali s kavom. Po potrebi dodajte još soli i papra. Svaku porciju juhe poslužite u keramičkom pekaču ili zdjelici. Na površinu juhe doodajte tostirani kruh, prekrijte sirom te zapecite u pećnici dok se sir ne rastopi. Ukrasite sitno sjeckanim zelenim dijelom mladog luka.
Pogledajte video o jednom sastojku iz recepta - kavi.