U kupnju ne krećite bez popisa i gladni. Ne kupujte nešto samo zato što je na akciji kao ni velika pakiranja ako vam ne trebaju... Takve i slične savjete za uštede u kupnji namirnica već svi znaju. No, uštedi doprinosi i pametno spremanje, odnosno čuvanje hrane da što dulje ostane svježa i da je se što manje baca. Koliko je to važno, govore i podaci da se godišnje u svijetu pokvari čak 1,3 milijarde tona hrane!
Stručnjaci napominju da je jaja najbolje čuvati u kutijama u kojima su i kupljene. Kartonske kutije služe kao zaštita da jaja ne bi upijala mirise. Suhi proizvodi poput tjestenine, brašna ili riže mogu dugo stajati u smočnici. Kako biste spriječili pojavu žižaka, u namirnice stavite lovorov list. Miris lovorova lista pomoći će da ih se riješite i u drugim proizvodima poput zobi, žitaricama...
Nutricionistica Darija Vranešić Bender preporučuje čuvanje hrane u maslinovu ulju.
– Svježi začini, meso ili riba utopljeni u maslinovo ulje mogu stajati u hladnjaku i do nekoliko dana. Odrezak ribe ili mesa na taj se način stabilizira, okus je bolji, kao i nutritivna vrijednost – ističe D. Vranešić Bender te napominje da su sušene rajčice jako skupe (oko 80 kn/kg, op. a.), a vrlo ih je jednostavno osušiti doma na suncu te pohraniti u maslinovo ulje.
Hrana koja se ne može pokvariti jest med. Šećer u medu služi kao konzervans, a kiseline ga čuvaju od bakterija. Meso i mliječne proizvode dobro je staviti u prvi plan u hladnjaku jer imaju kratak rok trajanja i vjerojatnije je da ćete ih potrošiti ako su na vidljivom mjestu. Mlijeko i vrhnje preporučuje se čuvati na policama u hladnjaku, a ne u vratima jer vrata ne uspiju zadržati dovoljno hladnima proizvode zbog stalnog otvaranja. Ostaci hrane spremaju se u posebne posude, ali nije dobro natrpati hladnjak odjednom toplom hranom jer se temperatura može naglo dići, što može dovesti do kvarenja druge hrane.
Vindija mlijeko--hrvatsko mlijeko,..daju ga krave sa slobodne paše i prema njima se humano postupa! Zato VINDIJA proizvodi imaju više prirodnih konzervansa.