svjetski dan čokolade

Sladokusci, znate li zašto se čokolada baš svaki puta topi u ustima?

Shutterstock
07.07.2020.
u 13:15

Kod nas je prva trgovina s čokoladom otvorena 1952. godine i bio je to Kraš čija popularnost ni danas ne prestaje

Danas, 7. srpnja, obilježava se svjetski dan čokolade! Nekada je bila sredstvo plaćanja i nazivali su ju 'hranom bogova', a danas je omiljena slastica svim uzrastima. 

Kristofor Kolumbo bio je prvi koji je sa svog putovanja u Novi svijet donio zrna kakaa, ali ipak je za popularizaciju zaslužan netko drugi - španjolski istraživač i konkvistador Hernando Cortés. Legenda kaže da je astečki kralj Montezuma njemu priredio bogat banket na kojem se posluživao čokoladni napitak, misleći da je riječ o reinkarniranom astečkom bogu Quetzalcoatlu. Cortés je u tome vidio dobru zaradu, pa je zaplijenio sve plantaže kakaa, a onda je 1528. svojim sunarodnjacima donio kakao, opremu i recept za izradu čokoladnog napitka. Iako im se na početku nije sviđao jer je bio gorak, Španjolci su kasnije dodali med i šećer i tako napravili ukusnu kombinaciju. Iako su dugo skrivali tajnu o kakau, 1645. godine zrna su dospjela do Engleza koji su umjesto vode u napitak dodali mlijeko i tako pokrenuli širenje.

Djevojke testiraju partnere: "Mogao si biti bolji prema meni danas..." Reakcije su urnebesne:

Početkom 19. stoljeća otvorila se i prva tvornica čokolade u Švicarskoj, a za taj potez zaslužan je François Louis Callier. 

U Belgiji su se malo poigrali čokoladom i tako 1840. prvi napravili table, pastile i figure od kakaa. Za mliječnu čokoladu zaslužan je Švicarac Daniel Peter of Vevy koji ju je izradio 1875., a za praline možemo zahvaliti Jeanu Neuhausu koji ih je počeo proizvoditi u 20. stoljeću. Švicarci i dan danas nose titulu najvećih potrošača, a svaki u prosjeku pojede oko 13 kilograma čokolade godišnje.

Kod nas je prva trgovina s čokoladom otvorena 1952. godine i bio je to Kraš čija popularnost ni danas ne prestaje. Danas proizvode godišnje oko 35 tisuća tona raznih slastica, a među poznatijima su one brenda Dorina koji je nastao 1996. godine objedinjavanjem svih Kraševih čokolada pod jedan zajednički naziv. 

Još jedna zanimljiva činjenica je ta da čim u usta stavimo komadić čokolade, on se odmah topi zbog toga što je temperatura u našim ustima oko 36°C, dok se čokolada počinje topiti na 34°C.

U ustima će se topiti i ovaj savršeni ljetni desert koji donosimo za dvobojnu čokoladnu panna cottu po receptu Andree Cukrov.

Foto: Andrea Cukrov

Sastojci
Za tamni sloj: 

10 grama želatine u listićima
500 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
Prstohvat soli
200 g čokolade, grubo narezane

Za svijetli sloj: 
10 g želatine u listićima
500 ml slatkog vrhnja
50 g šećera, 
Na vrh noža sjemenki vanilije

Za ukrašavanje: 
Sezonsko voće
Kakao u prahu

Priprema
Za tamni sloj:
Listiće želatine potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakiranju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i prstohvat soli. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do točke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu. Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatina ne rastopi.

Ponovno maknite s vatre i umiješajte čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne rastopi.

Ovu smjesu rasporedite u četiri desertne čaše i ostavite da se potpuno ohladi.

Ako želite da kreme u čaši budu pod kosim kutem onda čaše ostavite hladiti u nakošenom položaju koji tako da ih podbočite smotanom kuhinjskom krpom.

Za bijeli sloj:
Listiće želatine potopite u hladnoj vodi prema uputi na pakiranju. U lončiću pomiješajte vrhnje, šećer i sjemenke vanilije. Sve zagrijavajte na umjerenoj vatri povremeno miješajući dok ne dođe do točke vrenja. Maknite s vatre pa dodajte ocijeđenu želatinu.Vratite na laganu vatru i miješajte dok se želatina ne rastopi. Dobivenu smjesu rasporedite na ohlađeni tamni sloj. 

Sve dobro ohladite prije posluživanja.

Poslužite ukrašeno svježim voćem i posipano kakaom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije