Priča o slasticama Ladurée počinje davne 1862. godine kada je mlinar Louis-Ernest Ladurée otvorio pekaru u Rue Royale 16 u Parizu. Posao je prekinuo požar u kojem je izgorjela i pekara. Uređujući novu slastičarnicu u fini salon, Jules Cheret naslikao je anđelčiće, koji su postali zaštitni znak najtraženijih slastica na svijetu. Parižani su, posebno dame, oduševljeni kolačima, pohrlili u salon slastica čija je popularnost narasla u trenu, a nasljednik slavnog Laduréea, Pierre Desfontaines, osvojio je njihova nepca i srca kolačićem od dva okrugla biskvita s kremastom filom i tako je, voilà, nastao – les macarons. Kolačić je postao apsolutni hit među Parižankama koje su se okupljale u Laduréeovu salonu, a koji je osmislila i po tadašnjoj posljednjoj modi uredila vlasnikova supruga Jeanne Suchard. Dame su se družile grickajući macaronse i pijuckajući čaj jer su u ono doba kavane bile rezervirane za gospodu. No, manje je poznato da je prava domovina macaronsa – Italija. Prvobitni recept potječe još iz 16. stoljeća kada se ta slastica pripravljala na dvoru slavne trovačice Katarine Medici. Ona se sa 14 godina udala za francuskog prestolonasljednika, no iako taj brak – kažu povijesni romani – nikada nije bio sretan, barem je dio talijanskog nasljeđa s njom došao do Francuske. Na putu do Pariza i Laduréeove pâtisserie slavna je slastica doživjela male preinake. Nevolje su nastavile pratiti uglednu slastičarnicu i obitelj koja nije uspijevala draguljima za nepca zaraditi dovoljno pa ju je od nasljednika slavnog Laduréea 1993. godine kupila obitelj Holder, spasivši je od potpunog bankrota. Želja je Holderovih bila oživjeti priču o eleganciji uglednog salona, a ključni su bili upravo macaronsi. Priča o slavnoj slastici 2005. godine proširila se svijetom, a saloni slastica Ladurée počeli su nicati diljem svijeta, od Londona, Monaka, Švicarske, Italije, New Yorka, Istanbula, Japana... Boje, arome i elegancija krhkih macaronsa, toliko nježnih da se tope pri prvom poljupcu, osvojili su svijet. Muze su i slavnim dizajnerima koji se natječu tko će među njima ponuditi najekskluzivnija rješenja inspirirana keksićima. Modna kuća Kenzo pretvorila je macaronse u satenske damske torbice, a čuveni draguljar Boucheron seriju prstenja s draguljima nazvao je makaronskim iskušenjem – Tentation Macaron. Recepata ima bezbroj, a ključni je sastojak bademovo brašno. Idealno bi bilo da ono ne bude kupovno, već da bademe kuhate, sušite, meljete... baš kao nekada davno slastičari slavne trovačice, a potom i pariški slastičar. Sve ostalo dio je priče o aromama od limuna iz Mentona, naranče sa Sicilije, ruža iz Sanrema...
Slasticu trovačice u izdanju Laduréea slave diljem svijeta
DO SERVIRANJA trebaju barem dva dana Mnogima koji su ih pokušali napraviti macaronsi su se mrvili, no tajna je da moraju odstajati prije serviranja. Glavni preduvjet da ih napravite sami jest – uz birane namirnice – strpljenje!
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.