Na sam spomen imena Zind Humbrecht upućeni vinoljupci osjete duboko poštovanje – a još kada uslijedi degustacija! Baš je to učinio Damir Horvat, suvlasnik tvrtke Dobra vina u njihovom Wine baru – na kušanje je iznio sedam vina toga slavnog podruma; alzaških, dakle francuskih, dakle i svjetskih vinskih sjajnih dostignuća. Povod je bio vrlo značajan: uspio je, prvi put u Hrvatskoj nabaviti i alzaška i Zindova vina i ponuditi ih enofilima, koji znaju kakva je to vinska poslastica.
Alzas (Alsace) vinska je regija uz granicu s Njemačkom kojoj je malo sličnih u svijetu, i po ugledu, i po vinarijama, sortama i po terroiru, uvjetima za uzgoj grožđa, tlu, mikroklimi. Pretežu bijele sorte, pa je tako i kod vinarije Zind Humbrecht, tek je nešto crnog pinota; dakle rizling, sivi pinot, mirisavi traminac, muškat. Taj je podrum, s proizvodnjom svega 180 do 220 tisuća boca godišnje, u samome vrhu, među nekoliko najboljih i najcjenjenijih u Alzasu, u mnoštvu ionako izvrsnih podruma. Višestoljetna je tradicija, a sadašnja vinarija nastala je „spajanjem“ dvije ugledne vinske obitelji, Zind i Humbrecht. Sjedište je u Turckheimu, a novi podrum s uredima u Herrenwegu. Imaju oko 40 ha vinograda, od toga pet grand cru položaja, dakle najvišeg mogućeg statusa; vina dobivaju odvojeno, iz pojedinačnih vinograda. Usmjerili su se na prirodni uzgoj, organsku i biodinamičku proizvodnju, za što su dobili Ecocert svjedodžbu. Čak oko 80 posto svojih vina izvoze, širom svijeta.
Vina im odlikuje elegancija, dotjeranost, bogatstvo aroma i okusa, punoća. Horvat je na degustaciju iznio rizlinge iz '11 i '10 berbe, ovaj potonji iz slavnog vinograda Heimbourg, s cijenom 130 i 200 kn. Potom sivi pinot (gris) '10 po 130 kn i Heimbourg po 200 kn; muškat Heimbourg '08 po 170 kn i mirisavi traminac '12 po 100 kn i '08 po 200 kn. Količine su male, bit će pravi zgoditak dočepati se pokoje butelje.
>> Stranci kupuju vino u buteljama, a domaći rinfuzu