Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Stari grad, dva jezera, zeleni silvanac! Planirajte putovanje u Orahovicu

Virovitičko-podravska županija
Foto: Hrvoje Jurić
1/8
17.11.2023.
u 16:10

U najmanjem gradu Virovitičko-podravske županije u Parku prirode Papuk, niče jedinstveni Turističko-rekreacijski centar "Jezero-Hercegovac-Ružica grad"

S dva UNESCO područja - rijekom Dravom i Parkom prirode Papuk, Virovitičko-podravska županija plijeni pozornost prirodnim ljepotama, bogatom eno-gastro ponudom i povijesnim nasljeđem. Od tri grada ove županije u kojoj se susreću Slavonija i Podravina, Orahovica je najmanja, no krije nekoliko turističkih aduta zbog kojih je nikako ne biste smjeli zaobići.

Dva jezera

Od 1961. kada je izgrađen nasip, izvorskom planinskom vodom puni se umjetno jezero, omiljeno izletište i kupalište Slavonaca koji ga jednostavno nazivaju Jezero i tepaju mu da je njihovo more. Jedan od najjačih aduta destinacije Slavonija i Podravina udaljen je niti pet minuta vožnje od središta Orahovice, a po završetku projekta Turističko-rekreacijskog centra „Jezero-Hercegovac-Ružica grad, uz već izgrađenih 14 bungalove, dobit će i odmaralište, sportske terene, multimedijalni Edukativni centar Orahovica – Škola u pirodi... Doživljaj će biti upotpunjen adrenalinskim parkom na obali nekoliko stotina metara udaljenog jezera Hercegovac, preko kojeg će se adrenalinski ovisnici spuštati ziplineom.

Foto: Hrvoje Jurić

Važnost ovog projekta vrijednog 10.800.641 eura prepoznala je i Europska unija te ga sufinancira s 9.050.852,47 eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020.

Vila ili kneginja?

Zaljubljenici u šetnju, prirodu, legende i povijest prošetat će do Ružica grada podignutog na obroncima Parka prirode Papuk iznad Jezera, na oko 400 metara nadmorske visine. Iako se utvrda prvi put spominje 1357., ne zna se kada je točno izgrađena, niti tko je njezin graditelj pa maštoviti stanovnici i danas prepričavaju legende o njezinom nastanku.

Foto: Hrvoje Jurić

Jedna od njih kaže da su vile rušile noću sve što je podignuto danju, dok u temelje nije sazidana prelijepa Ružica, čiji se plač još uvijek može čuti. Po drugoj je Ružica bila kneginja čiji je muž ubijen u franačkim ratovima pa je ona organizirala viteški turnir, obećavši pobjedniku svoju ruku. Najbolji je bio Crni vitez no Ružica se šokirala kad mu je skinula kacigu i pred sobom ugledala Franka. S najviše se kule bacila u ponor, a ubrzo su po cijelom kraju iznikli grmovi crvenih divljih ruža…

Gutmannova pruga

Od ovog proljeća do orahovačkih jezera vozit će električni turistički vlakić, prolazeći trasom stare slavonsko-podravske željeznice, poznatije kao Gutmannova pruga po bogatom industrijalcu koji je u prošlom stoljeću dao napraviti željeznicu za prijevoz tereta i putnika. Orahovačkom trasom vagone je vukla danas u svijetu jedinstvena šestosovinska parna lokomotiva oznake 80-81. Orahovčani svoju lokomotivu zovu Ćiro, a ovaj se željeznički raritet nalazi u centru grada. Iz vremena kad je u Orahovici vozio vlak ostali su i stara ložiona u kojoj je danas Centar za posjetitelje te Zelena zgrada u kojoj su živjeli radnici željeznice, a sada je u stambenoj funkciji.

Foto: Hrvoje Jurić

Grad blizanaca

Smještenu podno Parka prirode Papuk Orahovicu zbog zemljopisnog položaja zovu još i Mala Švicarska. I nije posebna samo po prirodnim obilježjima. U ovom gradu u svakoj 19. kući žive blizanci, a netko je izračunao da svaki 29. Orahovčanin ima blizanca. Mještani će vam reći – to je zbog vjetrova, zdravog okoliša i kvalitetne vode, a istinski vinoljupci da je za to zaslužna i čaša vrhunskog zelenog silvanca koji upravo na ovom području daje najbolje rezultate.

Foto: Hrvoje Jurić

 

Prvi izbor za miss na ovim prostorima

Po mnogočemu prva, Orahovica će ostati zapamćena i po prvom izboru za miss nekadašnje države. Bilo je to 1925. na kupalištu izgrađenom desetak godina ranije, u blizini Spitzerova hotela. Kasnije su tu bili bazeni, a danas je dječje igralište pokraj kojeg je jedan od teniskih terena, sporta koji se u Orahovici igra od 1905.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije