Čokoladni zečevi omotani u zlatnu foliju s crvenom trakom oko vrata vezanom u mašnu simbol su uskrsne poslastice koju več 150 godina, od kad je tvrtke osnovana 1845. godine, svjetski poznat proizvođač čokolade, švicarski ’Lindt&Sprungli’ proizvodi po zaštičenoj recepturi.
Zečja vojska oko svijeta
Riječ je receptu koji čuvaju kao poslovnu tajnu, a lani su čak i dobili tužbu protiv tvornice čokolade koja je proizvodila čokoladne zečeve i pakrirala ih također u zlatnu foliju. Samo u Njemačkoj godišnje se proda više od 80 mlijuna čokoaldni zečeva, a nekoliko puta više ih se izveze diljem svijeta.
Lindtovi zečevi proizvode se u kalupima u kakvima su se počeli raditi i prije 150 godina, no tehnoligija lijevanja, razmazivanja i hlađenja čokolade znatno je napredovala. U Kollnskom muzeju Lindt čokolade može se pratii nastajanje čokoladnih zečeva od priče o zrnu kakaovca, njegovoj fermentaciji, sušenju, mljevenju pa sve do puta u Europu, pečenja kakao ploćže te miješanaja s alpskim mlijekom i sečerom do sjajne kremaste čokoalde. Kalupovi u obliku zečeva sastoje se od prednjeg i stražnjeg dijela, a ima ih u svim veličinama.
Očeva čokoladna utjeha
Kada se čokolada izlije, vrti se kako bi se ravnomjerno izlila i osušila te se nakon toga spajajaju i motaju u foliju. Čokoladnih oblika ima bezbroj, od jaja do pijetlića, no priča o zecu nastala je kada je jedan od majstora čokolade zeca izradio za svog sina. Mališan je u vrtu ugledao zeca, no kada je pobjegao mališan se rastužio, a otac mu je za utjehu izradio čokoladnu zamjenu od najfinije Lindt mliječne čokolade te je zamotan u sjajni zlatni omot s crvenom ukrasnom vrpcom.
Stoljeće i pol duga tradicija proizvodnje čokoladnih zečeva
Kalupi u kojima se rade zečevi i jaja napravljeni su prema onima starim 150 godina kada su prve slastice proizvedene
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.