Volimo ih kao zaseban obrok, predjelo, u juhi, kao glavno jelo pa čak i desert! Volimo ih kuhane, pečene, u slanoj ili slatkoj varijanti... Nije ni čudo da se dobar glas o zagorskim štruklima odavno proširio izvan granica Hrvatske do te mjere da sve više turista ne napušta Lijepu Našu dok ne proba omiljene štrukle.
Štrukli u juhi
Potrebno vam je 4-8 gotovih štrukli (recept u nastavku)
Sastojci:
4 žlice ulja
5 dkg luka
1 žlica slatke crvene paprike
2 žlice kiselog vrhnja
1 vezica peršina
1 l vode
sol
Priprema:
U širokoj i nešto dubljoj posudi na zagrijanom ulju popržite luk, dodajte papriku, odmah ulijte vodu, posolite. Čim juha zakipi, u posudu poslažite štrukle jednu do druge i kuhajte otprilike 15 minuta, zatim dodajte vrhnje i nasjeckani peršin. Poslužite u dubokim tanjurima.
Zagorski štrukli
Za tijesto:
50 dkg glatkog brašna
1 jaje
2 žlice ulja
sol
1 žlica blagog octa
malo mlake vode
Za nadjev:
10-15 dkg maslaca
4 jaja
60 dkg svježeg sira
1 dl kiselog vrhnja
sol
Za preljev:
8 dkg maslaca
5 dkg krušnih mrvica
Brašno prosijte na radnu površinu. Malo zagrijte vodu da bude mlaka. Omekšajte maslac, a sir protisnite. Umutite jaja za nadjev. Pripremite stolnjak i tanjur s debljim rubom.
Priprema:
Na sredini brašna napravite udubinu pa u nju stavite jaje i ulje, izmiješajte vilicom i pomalo dolijevajte mlaku vodu u koju ste ulili ocat. Zatim tijesto izradite rukama tako da s visoka tučete o radnu plohu toliko dugo dok ne postane posve glatko. Tijesto razdijelite na tri kruščića koje premažite uljem i prekrijte zagrijanom posudom. Tako pokriveno tijesto ostavite da stoji pola sata. U međuvremenu rasprostrite stolnjak i pospite ga brašnom. Tijesto malo razvaljajte valjkom pa ga razvlačite rukama da postane jako tanko i prozirno. Deblje rubove odrežite i poklopite zagrijanom posudom. Razvučeno tijesto pustite da se mrvicu osuši pa ga poprskajte dijelom rastopljenog maslaca.
Za nadjev omekšani maslac pjenasto umutite s protisnutim sirom, umućenim jajima i malo soli. Po potrebi dodajte malo kiselog vrhnja, ovisno o čvrstoći sira. Trećinom pripremljena nadjeva premažite jednu polovicu tijesta i s pomoću stolnjaka savijte u usku savijaču. Rubom tanjura režite 10 cm dugačke štrukle kojima krajevi moraju biti dobro zatvoreni. Na isti način izradite štrukle od preostala tijesta i nadjeva. Gotove štrukle kuhajte u receptu za juhu ili – ako ne želite u juhi – u slanoj kipućoj vodi 15-20 minuta, ali nemojte kuhati odjednom veću količinu. Iz vode štrukle vadite šupljikavom lopaticom i slažite ih na tanjur. Po želji, na zagrijanom maslacu prepržite malo krušne mrvice i pospite preko štrukli.