Kardamom možete koristiti već mljeveni, u prahu ili u mahunama pa ih sami usitnjavate. Može se dodavati i u slatka i u slana jela. Aromatičan je i jak, daje jelima jednu divnu, toplu ali svježu notu. Isprobajte ga u receptu Tatjane Pastuović Klaić za švedska peciva koja se tope u ustima.
Švedska kardamom peciva
Tijesto:
- 550 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 70g šećera
- 1-2 žličice sjemenki kardamoma
- 1 jaje
- 270 ml toplog mlijeka
- 10 g suhog kvasca
- 70 g maslaca sobne temperature
Nadjev:
- 70 g smeđeg šećera
- 3 žličice usitnjenih sjemenki kardamoma
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 70 g maslaca, sobne temperature
Priprema:
Sjemenke kardamoma usitnite u mužaru. U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žličicu šećera, promiješajte i ostavite da se digne. Sve sastojke za tijesto osim maslaca stavite u zdjelu, dodajte pripremljeni kvasac i miksajte nastavkom za tijesto, na niskoj brzini, barem 5 minuta – da se tijesto oblikuje u kuglu i odvoji od zdjele. Sada pojačajte brzinu miksera i postupno dodajte maslac pa nastavite miksati još 10 minuta. Tijesto još lagano ručno kratko mijesite (ovo nije obaveza, više gušt) zatim stavite u zdjelu premazanu s malu ulja i pokriveno pustite da se diže oko 1,5 sat. Sastojke za nadjev kratko mikserom miješajte dok smjesa ne postane kremasta. Tijesto razvaljajte, 2/3 premažite nadjevom pa preklopite. Izrežite ga na 12 trakica širine oko 3 cm. Svaku trakicu sada zarežite tako da dobijete dva kraka koja su na vrhu spojena. Lagano trakice zarolajte, isprepletite pa oblikujte peciva. Složite po 6 peciva u svaki lim i pustite da se pokriveno diže 30 minuta. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 12-15 minuta na 190 °C. Pečena peciva premažite sirupom.
Sirup:
U malo vode prokuhajte šećer, med, malo kardamoma i narančine korice. Kada se šećer otopi maknite s vatre i dodajte žličicu paste od vanilije.
Pogledajte u videu kako se oblikuju švedska kardamom peciva:
Napomena:
Ovakav tip tijesta koristi se i za cimet rolice. Negdje ćete možda naići na veću količinu maslaca i šećera u nadjevu, ali naša omiljena Slavonka tvrdi da je ovaj omjer odličan, posebno jer na kraju peciva premazujemo sirupom. Inače, ovakav sirup nije baš najuobičajeniji dio recepta, ali savršeno zaokružuje priču.