Tko ne voli tjesteninu? Riječ je o namirnici koju pripremimo brzo, jednostavno i uz omiljene umake mnogima je prvi izbor jela više puta tjedno.
I volimo je jesti svježe kuhanu. I tu griješimo, tvrde znanstvenici.
Oni koji pikušavaju izgubiti neželjene kilograme, najverojatnije će se odmah odreći tjestenine. No, čini se kak ozaista nema razloga za to. Stručnjaci tvrde kako hlađenje tjestenien nakon kuhanja, mijenja njenu strukturu i pretvara je u "otporni škrob", drugim riječima, postaje otporna na enzime u našim crijevima koji razgrađuju ugljikohidrate i oslobađaju glukozu. Otporni škrob djeluje kao dijetalna vlakna i prolazi kroz probavni sustav većinom neapsorbiran, piše TOI.
Ovu vrstu škroba probavni sustav ne može se probaviti pa se stoga smatra vrstom dijetalnih vlakana. Istraživanja su pokazala i da se konzumiranjem otpornog škroba može regulirati i razina glukoze u krvi, a stvaraju se i kratkolančane masne kiseline zaslužne za izazivanje sitosti te zdravlje crijeva.
Ako kuhate tjesteninu i pustite da se ohladi, tijelo će je probaviti poput vlakana umjesto ugljikohidrata. Osim toga, tvrde stručnjaci, a pokazali su rezultati istraživanja, hlađenje i zatim podgrijavanje tjestenine smanjuje porast glukoze u krvi za 50 posto.
Ako tjesteninu konzumirate nakon što ste je prethodno ohladili te ponovno zagrijali, osim što će biti "zdravija varijanta", pružit će vam i dulje osjećaj sitosti, zaključuje se.
Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu