ZNATE LI KAKO?

Najbolja zaštita od bolesti: Pravilno postupanje s hranom

26.03.2016., Sibenik - Bogata ponuda svjezeg mesa u sibenskim mesnicama. Photo:
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/6
13.07.2017.
u 15:48

'U Hrvatskoj  je tijekom 2016. prijavljeno više od  23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom'

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za hranu kreću s medijskom kampanjom kojoj je cilj informirati građane o pravilnom postupanju s hranom, kako bi se što bolje zaštitili od bolesti porijeklom iz hrane, izvijestili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede.

Tako je pripremljen TV oglas pod nazivom "4 O" koji će se tijekom ljeta emitirati na Hrvatskoj radio televiziji.

TV oglas "4 O" na jednostavan i pristupačan način (4 O= operi, odvoji, obradi, ohladi) ukazuje na najčešće pogreške prilikom pripreme i rukovanja s hranom te savjetuje potrošače kako ih izbjeći, navodi se u priopćenju.

Napominje se kako su najčešće greške prilikom pripreme hrane nenamjerni doticaji termički obrađene hrane sa sirovom hranom, zatim nedovoljno posvećivanje pažnje pravilima higijene i nepostizanje potrebne temperature u svim fazama čuvanja i pripreme hrane.

"U Hrvatskoj  je tijekom 2016. prijavljeno više od  23.000 slučajeva oboljenja uzrokovanih nepravilnim rukovanjem hranom, a iako se često čini da opasnost dolazi izvana, kućanstva su najčešće mjesto izlaganja patogenom mikroorganizmu", kazao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dodaje kako su shvatili da se potrošače mora pokušati potaknuti da "doma" promjene krivo stečene navike pri rukovanju s hranom.

"Mi, kao nadležna tijela, moramo napraviti sve što je u našoj moći da zaštitimo građane provedbom kontrola i sustavom brzog uzbunjivanja, ali naša zadaća tu nikako ne prestaje - građani trebaju znati kako pravilno postupati s hranom", zaključio je Tolušić.

Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu Andrea Gross-Bošković ističe kako izgled, miris i okus hrane mogu biti pokazatelji je li hrana koju konzumiramo sigurna ili nije.

Međutim, hrana koja dobro izgleda i nema čudan miris ili okus, ne mora nužno biti sigurna za konzumaciju jer, ako nije pravilno čuvana i obrađena, može biti štetna za zdravlje. To je posebno izraženo sada, tijekom ljeta, kada je hrana zbog visokih temperatura podložnija kvarenju, upozorava Bošković.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije