Iako se popularni meksički tacosi tradicionalno rade s krumpirom i svinjskom chorizo kobasicom na puno ulja, postoji i zdravija veganska verzija u kojoj se tortilje samo na tavi zagriju s kapi ulja dok ne postanu hrskave - taj je jednostavan i ukusan način pripremanja tacosa na društvenim mrežama stekao gomilu fanova koji se kunu da nema bolje večere za uživanje pred TV-om.
Priprema traje oko 45 min, a ovi će sastojci biti dovoljni za četiri osobe:
- dva kilograma krumpira, oguljenog
- prstohvat soli i mljeveni crni papar po ukusu
- dvije žlice biljnog ulja (podijeljeno na pola)
- 340 g kobasice od soje, usitnjene na male komadiće - može chorizo, ali i neka druga vrsta
- 12 kukuruznih tortilja
Greencajt festival po prvi puta okuplja sve koji žele živjeti i raditi održivo
Očišćene krumpire skuhajte u posoljenoj vodi, da ih se lako probija vilicom, oko 30 minuta. Ocijedite ih, a jednu šalicu vode odvojite za pire.
Kuhani krumpir premjestite u zdjelu, začinite solju i paprom, pa zgnječite gnječilicom za krumpir dodajući odvojenu vodu do željene konzistencije.
U velikoj tavi zagrijte žlicu ulja i dodajte chorizo od soje, pa pržite oko pet minuta. U tavu dodajte i pire i dobro promiješajte.
Na vrućoj tavi na usrednje jakoj vatri zagrijte tortilje da omekšaju. Napunite svaku istom količinom smjese, pa ih presavijte na pola i s žlicom ulja im premažite vanjsku stranu. Tacose na vruću tavu stalno okrećite, od tri do pet minuta. Servirajte tople uz zelenu salatu ili meksički grah.
Kako bi se smirila pri slijetanju aviona žena je zapalila cigaretu: Putnici u šoku!
jadno