Preporuka o unošenju dvije litre tekućine na dan vrijedi i zimi iako osjećaj žeđi možda nije toliko izražen.
No, osim vode, spas pružaju i topli napici poput čaja, kakaa, ali i voćnih kompota. Topli napici zbog same svoje temperature nakratko zagrijavaju organizam, što vraća tijelo na njegovu “radnu” temperaturu i stvara osjećaj ugode.Oni mogu ublažiti upalne procese u ždrijelu, a konzumacijom prokuhane vode smanjuje se rizik od bakterijskih infekcija koje vrebaju zimom oslabjeli organizam.
– Iako se kompoti vrlo često vežu za bolesna stanja, tekućina kuhanog voća može biti vrlo okrepljujuća. Ovaj napitak blage voćne arome može imati ulogu slatke juhe, a ako se u njega dodaju razni začini, njegova funkcionalnost nemjerljivo se obogaćuje. Poznato je da začini poput klinčića i cimeta imaju pozitivno djelovanje na organizam, pa se tako klinčić često u alternativnoj medicini koristi u liječenju probavnih smetnji, proljeva, mučnine i povraćanja, dok je za cimet značajna njegova uloga u regulaciji šećera u krvi i protuupalno djelovanje – preporučuje nutricionistica Tena Niseteo.
osim toga, klincic je i dobar antiseptik, tako da se koristi i kod zubobolje.